2017 – Promisiuni îndeplinite

Administrația locală din Deta a reușit și în acest an să ducă la bun sfârșit o serie de proiecte importante pentru comunitate. Multe proiecte au fost finalizate, altele au continuat, dar s-au pus și bazele pentru deschiderea unor lucrări noi. Niciun domeniu nu a fost lăsat deoparte iar alocările financiare au ținut cont de prioritățile orașului.

Lucrări de investiții
În acest an au continuat lucrările la infrastructura orașului. Astfel, pe strada Marian Damaschin, s-au finalizat lucrările la șanțurile pluviale și la trotuare. În zona ștrandului termal s-a finalizat un proiect mai amplu de peste 30 de miliarde de lei finanțat prin PNDL astfel că, infrastructura din zonă permite acum dezvoltarea imobiliară, fiind create toate condițiile pentru construcția de locuințe în termeni civilizați. În aceeași zonă, în cadrul ștrandului termal, s-au construit 10 căsuțe destinate cazării celor care doresc să petreacă mai multe zile la ștrand și s-au încheiat lucrările la acoperișul celor două bazine mici de înot. Au fost amenajate trotuare pe Strada Parcului și pe Aleea Revoluției. De asemenea, pe Calea Banlocului, lucrările la șanțul pluvial sunt în fază finală. Vor începe în scurt timp lucrările de asfaltare a drumului dintre Calea Ghialdului și fosta ITSAIA, iar în aceeași perioadă este programată realizarea sistemului de supraveghere video a orașului. Au început lucrările și la piața agroalimentară din oraș, fundația este deja turnată. La spitalul din oraș se execută un foraj de apă la 180 de metri, a doua sursă de apa din incinta unității sanitare. Acest foraj este foarte important pentru acreditarea spitalului, fiind o condiție obligatorie în acest proces. La blocul ANL pentru cadrele sanitare a fost emisă autorizația de construcție urmând ca lucrările să înceapă în cel mai scurt timp. După o perioadă destul de lungă de așteptare, în acest an, a fost finalizat Planul Urbanistic Zonal pentru zona Parcului Industrial, un document extrem de important care permite începerea investițiilor în acest parc. În 2018 urmează a se realiza accesul în Parcul Industrial și se vor finaliza lucrările pentru realizarea sistemului de alimentare cu energie electrică. Aceste lucrări sunt necesare deoarece la sfârșitul anului viitor vor începe, împreună cu Consiliul Județean Timiș, lucrările pentru deschiderea unui centru zonal de achiziții legume-fructe. Nici satul Opatița nu a fost uitat, aici fiind asfaltate două străzi.
Învățământ
Școlile au fost și rămân o prioritate pentru administrația orașului. În acest an, prin contractul semnat pe programul PNDL 2, grădinița cu program prelungit va fi reabilitată și extinsă, lucrările urmând să înceapă în cursul anului 2018. La școli s-au făcut, ca în fiecare an, o serie de lucrări de întreținere astfel încât elevii să înceapă anul școlar în condiții cât mai bune. La liceul din Deta s-au făcut lucrări importante la sala festivă și au fost reabilitate spațiile de cazare din cadrul unității de învățământ.

Cultură
Orașul Deta a avut o activitate culturală de invidiat în ultima perioadă. Principalul motor al acțiunilor culturale din oraș, Centrul Cultural din Deta este o adevărată carte de vizită a comunității. Corurile și ansamblurile de dansuri au participat la evenimentele din oraș dar au avut de asemenea prezențe remarcabile la consursuri și la spectacole în țară și în străinătate. Zilele Orașului, rugile, Ceaunul și Grătarul sunt doar câteva dintre evenimentele importante din oraș care s-au bucurat de contribuția Centrului Cultural. Pentru prima dată, în acest an, faza zonală a festivalului concurs Lada cu Zestre a fost organizată la Deta. În cadrul Centrului Cultural activează în acest moment 5 ansambluri de dansuri, două coruri și o orchestră. Ansamblul de dansuri populare românești este condus de instructor coregraf Cătălin Voicu și lucrează pe patru generații: copii, tineret, seniori și pensionari de la Asociația Seniorilor. Ansamblul de dansuri germane Edelweiss din Deta, coordonat de Elena Șămanțu, a avut un an extrem de solicitant. Membrii ansamblului au participat la o serie de evenimente culturale în Deta, în județul Timiș dar și la acțiuni culturale organizate în alte zone ale țării noastre. Ansamblul de dansuri populare maghiare Margaretta, sub îndrumarea Clarei Stanciu, a obținut premiul 3 la faza zonală a Festivalului Lada cu Zestre și a câștigat premiul 1 și premiul special al juriului la faza județeană a Concursului Cântec Joc și Grai Străbun organizat de Inspectoratul Școlar Timiș. Ansamblul de dansuri populare sârbești, sub coordonarea Dianei Tătărușanu, a obținut premiul 2 la faza finală a concursului Lada cu Zestre cu grupa mare și premiul 3 la același concurs cu grupa mijlocie, a câștigat marele premiu la Festivalul Etniilor organizat la Deta cu grupa mijlocie și a obținut premiul 1 la faza finală de la Deta a Festivalului Cântec joc și Grai străbun. Corul mixt condus de prof. Dirijor Dan Oroșan a avut o activitate bogată în acest an urmând să fie prezent și la activitățile din luna decembrie. Corul maghiar condus de Csaba Fazakaș a participat în acest an la cele mai semnificative evenimente culturale din regiune. Orchestra de muzică populară a fost prezentă la evenimentele din oraș și s-a bucurat de un succes enorm la acțiunile culturale organizate în Banatul sârbesc. Ansamblul de dansuri populare bulgărești coordonat de instructor Tapanov Ana Maria a obținut locul doi la faza zonală a concursului Lada cu Zestre și s-a remarcat la activitățile culturale din oraș.

Sprijin pentru organizații locale
Prin concepția bugetului, Primăria a sprijinit o serie de activități locale foarte apreciate de comunitate. Asociația Seniorilor din Deta a fost ajutată să își implementeze calendarul anual și toate bisericile din oraș au beneficiat de fonduri. Biserica Ortodoxă Română a primit bani pentru repararea acoperișului și pentru realizarea picturilor interioare. Biserica Ortodoxă Sârbă a fost finalizată și sfințită în acest an. La Biserica Reformată din oraș s-a zugrăvit exteriorul și a fost reparat acoperișul. Biserica Romano-catolică a fost zugrăvită la exterior și s-a reparat acoperișul. Mai multe ONG-uri din oraș au primit bani de la primărie, printre acestea numărându-se Asociația Părinților, Asociația Sfântul Iosif Cel Nou de la Partoș, Asociația Gyula Reviczky, Asociația Margareta, Asociația Team For Life, asociații ale pescarilor, bikerilor, automobiliștilor. Au fost de asemenea finanțate mai multe acțiuni culturale și sportive, la acest capitol remarcându-se promovarea echipei de fotbal într-un eșalon superior. Badmintonul, handbalul, boxul, atletismul dar și alte discipline sportive au avut rezultate foarte bune în acest an.
Proiecte finanțate
Un proiect extrem de important pentru oraș, blocat în urmă cu doi ani când firma care câștigase licitația pentru a executa lucrările a dat faliment, este modernizarea rețelelor de apă și canal și a uzinei de apa de către Aquatim. În acest an, proiectul s-a deblocat și au fost angajate două firme care vor finaliza lucrările până anul viitor. Alte două proiecte esențiale pentru Deta sunt finanțate din fonduri județene și se referă la construcția unui bazin semiolimpic acoperit la ștrandul termal, destinat în principal elevilor de la Liceul Sfântul Nicolae din Deta și înființarea unui centru de achiziție zonal pentru legume și fructe în cadrul Parcului Industrial din oraș. Din păcate, proiectul Casei de Cultură din parcul orașului, va fi întârziat deoarece la licitația din 23 octombrie desfășurată la sediul CNI din București nu s-a prezentat nicio firmă de construcții. Procedura va fi repetată anul viitor.

Proiecte pentru 2018
Anul care vine va reprezenta o etapă definitorie în dezvoltarea orașului nostru. Mai multe proiecte vor fi finalizate în paralel cu deschiderea unor lucrări noi de investiții. În primul rând este așteptată reluarea licitației pentru Casa de Cultură urmând ca după expirarea termenului de depunere a constestatiilor să fie declanșate lucrările efective de construcție. Se vor finaliza lucrările la piața agroalimentară și la blocul ANL pentru cadrele sanitare. Nu în ultimul rând, se va finaliza proiectul Aquatim. S-au pregătit studii de fezabilitate pentru realizarea de șanțuri pluviale pe strada Pădurii și pe Aleea Revoluției pe partea cu parcul și pentru realizarea a 11 locuințe sociale în locul fostelor ateliere de la școală. Toate aceste lucrări vor fi scoase la licitație pentru execuție. Se vor amenaja trotuare pe străzile: Mărășești, Călimănești, Gyula Reviczky, Aurel Vlaicu, Vasile Alecsandri și Calea Banlocului. Tot în 2018 se va schimba sistemul de iluminat stradal din oraș, cel actual fiind înlocuit cu un sistem modern și economic pe LED-uri. Totodată se așteaptă răspunsul pentru proiectul depus împreună cu orașul Sânnicolau Mare și cu Morahalom din Ungaria în urma căruia Deta ar putea intra în categoria așezărilor urbane de tip Smart City prin furnizarea de internet wirless gratuit. De asemenea se vor depune două proiecte importante: primul se va realiza pe fonduri IPA România-Serbia, împreună cu localitatea Vrsac, pentru amenajarea unei zone de agrement în parcul din Deta, pe vechiul braț al canalului Birdeanca. Cel de-al doilea proiect va fi depus pe POR și se referă la anveloparea unor blocuri din Deta. Cu siguranță lista acestor proiecte va fi cu altele cursul dezbaterii bugetului pe anul 2018. Tot în cadrul proiectelor pe termen scurt, la Opatița, se are în vedere asfaltarea drumului dintre Monument și Cimitir.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support