Așezare geografică

Orasul Deta este un mic centru administrativ, economic si cultural, de importanta microregionala, situat in partea de vest a tarii noastre, intre Timisoara si frontiera cu Serbia, la o distanta de 44 km de Timisoara pe DN 59 si 118 km de Belgrad. Este un nod rutier situat ca un punct catre care converg mai multe drumuri locale, dar in care se intretaie si doua artere importante, si anume: drumul ce leaga Campia Torontalului cu muntii caraseni si cel ce face legatura intre resedinta judetului si punctul vamal de frontiera cu Serbia, respectiv soseaua E 70. Deta polarizeaza atat din punct de vedere economic, cat si socio-cultural, viata localitatilor: Denta, Moravita, Gataia, Voiteg, Banloc, Jamu Mare, Giera, Giulvaz.

Este asezat in campia joasa a Barzavei si este traversata de raul Birdeanca, afluent al Barzavei care in perioadele de inundatii are rol de supapa a Barzavei.

Localitatea are o latitudine nordica de 45°23’ si o longitudine estica de 21°12’, fiind situata la un nivel de 91 m. deasupra marii. Din teritoriul administrativ al orasului Deta face parte si satul Opatita situat la o distanta de 3,5 km fata de oras, pe DC 172 (Deta-Birda);

Teritoriul administrativ al orasului Deta se invecineaza cu teritoriile administrative ale urmatoarelor localitati: spre nord cu Voiteg, la nord-est si est cu Birda, la sud cu Denta si la vest cu Banloc.

Teritoriul localitatii este dominat de clima temperat-continentala. Ca pondere, cea mai mare influenta o au masele de aer maritim dinspre vest, cu un grad ridicat de umiditate, apoi cele subtropicale dinspre Marea Mediterana si cele continentale dinspre est.

Datorita acestor caracteristici climatelice, iernile nu sunt foarte geroase, verile sunt calduroase, iar primaverile si toamnele au o durata destul de mica. Media anuala a temperaturii aerului se situeaza intre limitele 10-11 C, pe cand cea maxima atinge +40 C.

Orasul este strabatut de calea ferata ce leaga Timisoara de Belgrad.

Forma de relief predominanta este campia, favorabila agriculturii. In jurul localitatii predomina vegetatia ierbivora si de silvostepa. Vegetatia lemnoasa este cea caracteristica zonelor de campie joasa. Fauna este predominata de rozatoare, se intalnesc si iepuri, caprioare, cerb lopatar, mistreti, vulpi, veverite. Din familia pasarilor intalnim fazanul, uliul gainilor, ciocarlia de camp, cucuveaua, pitigoiul, privighetoarea, graurii, ratele si gastele salbatice.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support