Alternative sănătoase de petrecere a timpului liber pentru tineri

În perioada 10 – 19 iulie 2015, asociația TEAM 4LIFE+, în parteneriat cu asociația Grupo Scout Eryteeia și Hellenic Youth Participation, a derulat proiectul „Offline – Back to the roots”, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus +.
Activitățile proiectului s-au desfășurat în localitatea montană Sasca Română, jud. Caraș Severin, unde 26 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, provenind din trei țări europene: Grecia, Spania și România, timp de 10 zile au participat la activități interactive, atractive, interesante și diversificate: jocuri și activități sportive în aer liber (tir cu arcul, rapel, etc.), activități de voluntariat în comunitate, drumeții montane, acțiuni de ecologizare a traseelor turistice și a râului Nera, ateliere de creație, activitate de marcare a unui traseu turistic, recondiționarea terenurilor de joacă din Sasca Română și Sasca Montană sau seri interculturale. Tinerii au avut ocazia să vadă și să experimenteze activități inedite pentru ei, precum mulsul vacilor, depănușatul porumbului și adunatul fânului în căpițe. Scopul acestui schimb de tineri a fost promovarea unui stil de viață sănătos prin practicarea sportului și a activităților în aer liber, prin implicarea în activități de (eco) voluntariat care să contribuie, în cele din urmă, la creșterea calității vieții tinerilor și la o mai bună integrare în societate. Prin activitățile desfășurate am reușit să oferim tinerilor participanți alternative sănătoase de petrecere a timpului liber, să creştem gradul de implicare în viața comunității, să încurajăm înțelegerea reciprocă și dialogul intercultural.
Metodele folosite pentru implementarea proiectului au fost cele specifice educației non-formale: exerciții de intercunoaștere, exerciții și jocuri de construire și sudare a grupului, jocuri de cooperare și socializare, jocuri de echipă, educația prin aventură și tresure hunt.

La finalul proiectului, am obținut următoarele rezultate: dezvoltarea unui stil de viaţă sănătos şi dinamic prin participarea la activităţile sportive și recreative în aer liber, implicarea tinerilor în diferite acțiuni de voluntariat la nivelul comunității, îmbunătăţirea abilităţilor lingvistice şi a comunicării interculturale, dezvoltarea personală a tinerilor și dezvoltarea abilităţilor sociale, dezvoltarea toleranţei şi a deschiderii spre diversitate.Tanko Edina, vicepreședinte TEAM 4 LIFE+ și coordonator proiect.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support