Ansamblul Sveti Nikola, participări remarcabile

Festivalul Etnorama
În perioada 18-20 mai, Parcul Regele Mihai I din București a găzduit cea de-a patra ediție a Festivalului Etnorama, eveniment care strânge laolaltă momente artistice ale celor mai importante miniorități din țară, celebrând astfel diversitatea culturală din România în toate formele ei, prin muzică, dans, meșteșuguri și gastronomie. Anul acesta, cei care au avut onoarea să reprezinte etnia sârbă  din România la acest grandios festival au fost membrii grupei mari a Ansamblului Sveti Nikola Deta. Portul popular sârbesc autentice din Vojvodina și ținuta artistică a acestora au întors privirile tuturor celor prezenți în parc și au stârnit curiozitatea mass-mediei aflată la eveniment. Membrii ansamblului nostru au fost cei care au încheiat tabloul coregrafic prezentat în ziua de sambătă, 19 mai oferind publicului un program artistic format din dansuri din zona Srem a Serbiei, un program muzical oferit de membrii ansamblui nostru Deian Giurgev și Flavian Stoian la armonică sârbească, respectiv acordeon, iar la final au delectat publicul cu momentul care le-a adus premiul I în acest an la Festivalul Concurs Lada cu Zestre, și anume coregrafia Zelen Bagrem udara, dansuri din zona Banat a Serbiei. Pe scenă alaturi de ansamblul nostru au fost și reprezentanți a etniilor slovace, aromâne și rome. La finalul prestației, artiștii noștri au fost întâmpinați la scenă de către publicul entuziasmat care a simțit toată emoția și energia pozitivă transmise. Prin cântece, port și dansuri tradiționale, într-un spectacol plin de culoare și energie, Ansamblul Sveti Nikola din Deta a celebrat încă o multiculturalitatea și a valorificat la cel mai înalt nivel cultura orașului Deta.
Ansamblul Sveti Nikola la Festivalul Veverițelor Buziaș.
Ziua Veverițelor din localitatea Buziaș, un cunoscut festival regional, a avut loc în acest an în perioada 2-3 iunie în Parcul Central al stațiunii. Prezent la acest eveniment pentru prima dată, Ansamblul Sveti Nikola Deta a adus în atenția publicului două coregrafii din zona Srem și din zona Centrală a Serbiei, efortul lor artistic fiind răsplătit cu o sumedenie de aplauze.
Festivalul de teatru pentru copii
Școala de folclor pentru copii a Ansamblului Sveti Nikola Deta a avut plăcerea de a participa în data de 26 mai pentru prima dată la cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Teatru pentru copii în limba sârbă desfășurat în localitatea Belobreșca, pe Clisura Dunării. Festivalul este un concurs la care micuții își pot demonstra talentul actoricesc cultivând și păstrând limba sârbă. Deși membrii ansamblului nostru au fost mezinii concursului și s-au aflat pentru prima dată pe scena acestui Festival, participarea lor la acest eveniment s-a dovedit a fi un real success. Din cele 8 ansambluri participante, momentul micuților nostri, care a reprezentat un tablou Pascal  a obținut Premiul III al concursului. De asemenea, echipa noastră de mici actori a obținut și premiul pentru cel mai tânăr actor acordat lui Tapanov Frank, precum și premiul pentru cea mai tânără actriță acordată micuței Giurgev Ariana.
(Diana Tătărușanu)

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support