Apă şi canalizare în Deta, din bani europeni

119 milioane de Euro, în mare parte bani europeni, nerambursabili, reprezintă costul unui program major de investiţii în apă şi canalizare în judeţul Timiş, derulat de societatea Aquatim. Proiectul, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, este unul de anvergură, prin care se vor realiza 200 km de reţele de canalizare şi 100 km de reţele de apă, 7 staţii de epurare a apei uzate şi 3 staţii de tratare a apei potabile, în 12 localităţi din judeţ. Contribuţia Uniunii Europene este de 74% din valoarea programului, bani nerambursabili, cea a societăţii Aquatim este de 13%, restul provenind de la autorităţile locale şi bugetul de stat.
Cât costă investiţiile din Deta
În Deta, valoarea investiţiilor din cadrul proiectului menţionat este de peste 9 milioane de Euro. Cu aceşti bani, se va reabilita staţia de tratare a apei potabile, se vor înlocui 4 km de conducte de apă şi se va extinde reţeaua de apă cu aproape 5 km de conducte noi. De asemenea, s-a construit o staţie de epurare avansată a apelor uzate şi se va extinde sistemul de canalizare cu 6 km şi se va înlocui 1 km din sistemul existent. Lucrările mai includ şi construirea unei staţii de pompare a apei potabile, testarea şi reechiparea a trei foraje, înlocuirea aducţiunii de apă, pe un tronson de 11 km, construirea unui rezervor nou de 100 mc, de înmagazinare a apei potabile, a unei staţii de pompare a apei potabile şi înlocuirea conductelor de refulare la canalizare, pe un tronson de 0,34 km.
Tehnologii de ultimă oră pentru staţia de epurare din Deta
Noua staţie de epurare din Deta a fost proiectată pentru a deservi o populaţie echivalentă de 7.089 locuitori şi este o staţie mecano-biologică, care va realiza epurarea avansată a apei uzate, cu eliminarea fosforului şi azotului şi tratarea nămolului rezultat. Efluentul staţiei, adică apa epurată redată circuitului natural, va respecta cerinţele relevante ale normativului NTPA-001, care transpune prevederile directivei europene din domeniu. Dimensionarea staţiei s-a făcut pentru un debit mediu de 1.140 m3/zi şi unul maxim de 1.346 m3/zi. 

Staţia din Deta, la fel ca toate celelalte nouă staţii de tratare şi epurare, construite în cadrul proiectului implementat în judeţ de către Aquatim, este dotată cu sisteme SCADA de ultimă oră, pentru monitorizarea şi conducerea automată a proceselor. SCADA înseamnă, într-un cuvânt, monitorizare, control şi achiziţii de date, acronimul provenind din limba engleză Supervisory Control and Data Acquisition. Termenulse referă la un sistem complex de automatizare, folosit în procesele industriale. Un centru de comandă monitorizeazăşicontroleazăun întreg spaţiu de producţie, o mare parte a operaţiunilor, putând fi executate automat, chiar şi comandate de la distanţă.
Staţia de epurare din Deta, condusă atât local, cât şi din Timişoara
Concret, în cadrul staţiei se vor măsura automat şi transmite on-line PH-ul şi temperatura apei uzate care intră în staţie, precum şi concentraţiile compuşilor cu fosfor şi azot şi consumul chimic de oxigen. Sistemul va permite, de asemenea, urmărirea şi controlul nivelului apei în staţiile de pompare, bazine, reactoare, debitelor pe fluxul tehnologic, concentraţiilor de oxigen etc, şi, cel mai important, monitorizarea on-line a principalilor indicatori de calitate ai efluentului, adică ai apei „curăţate”, care iese din staţie – PH, temperatură, azot şi fosfor, consum biochimic de oxigen şi materii în suspensie. Toate valorile parametrilor menţionaţi sunt evaluate şi prelucrate de aplicaţii software specifice, şi astfel, procesul este dirijat prin calculator. Staţia va putea fi operată, atât local, cât şi de la distanţă, din Timişoara.
În anul 2015 actuala etapă a proiectului de dezvoltare a infrastructurii de apă şi canalizare din judeţul Timiş se va finaliza. Investiţiile Aquatim în regiune nu se vor opri însă aici, pentru etapa următoare fiind vizate în principal localităţile mai mici, cu minim 2.000 de locuitori, care nu au fost incluse în această primă fază. Specialiştii Aquatim au avut în vedere acest lucru la planificarea actualelor investiţii. Sistemele de automatizare implementate în cadrul acestui proiect au fost astfel concepute încât să permită integrarea, pe viitor, în două centre regionale SCADA de control, unul pentru staţiile de tratare, unul pentru cele de epurare.
Sistemele de monitorizare automată a proceselor au fost testate cu succes, de Aquatim, în Timişoara, în ultimii zece ani. Acestea şi-au dovedit, în timp, utilitatea, ducând la creşterea eficienţei şi siguranţei în exploatare a instalaţiilor şi a calităţii serviciilor prestate. Loredana Leordean, purtător de cuvânt AQUATIM S.A.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support