Bugetul local al orașului Deta a fost aprobat

Cum s-a constituit bugetul orașului nostru
Consilierii locali au aprobat în unanimitate bugetul orașului Deta în ședința din 31 ianuarie. Bugetul pe acest an se ridică la aproape 11 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 2,4 milioane de euro. Veniturile pe acest an provin din 4 surse importante. Este vorba în principal de sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivel de orașe în valoare de 4,07 milioane lei, bani virați prin Direcția Generală de Finanțe Publice Timiș. În al doilea rând, sunt sumele alocate din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale în valoare de 566 mii lei, bani care vin din două direcții, 400 de mii lei de la Consiliul Județean și 166 mii lei de la Direcția de Finanțe. O a treia categorie de sume sunt cele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, în valoare de 140 de mii lei dintre care 100 de mii de la CJT și 400 de mii de la Direcția de Finanțe. A patra categorie de venituri este reprezentată de veniturile proprii ale primăriei care vor fi similare cu cele din 2013.
Probleme cu fondurile pentru salarizare
În privința cheltuielilor s-a stabilit o scădere cu aproximativ 10%  față de nivelul cheltuielilor din 2013, așa cum este impus de lege. Un Ordin al Guvernului emis în acest an, în 14 ianuarie, impune ca nivelul maxim al cheltuielilor de personal aferente bugetului centralizat pe 2014 să fie de 6,85 milioane de lei, această sumă fiind mai mică decât necesarul pe 2014 în cazul orașului nostru. Astfel fondul de salarii la nivelul Primărie nu este acoperit de buget urmând ca pe parcursul anului să fie găsite soluții prin rectificări bugetare. În schimb, salariile de la școli și de la spital sunt asigurate pe tot anul. Din păcate și în acest an, Consiliul Județean a distribuit fondurile pe criterii strict politice, fără să țină cont de prioritățile și de proiectelor localităților din județ. Deta a fost din nou în coada listei la distribuirea banilor.
Repartizarea banilor pe criterii politice de la C.J.Timiş
Denumirea localităţii
 Sume alocate – mii lei
Apartenenţa politică a primarului
Deta
500
PDL
Ciacova
500
PDL
Gătaia
530
PDL
Livezile
530
PNL
Giera
530
PNL
Voiteni
550
PSD
Denta
550
PSD
Moraviţa
640
PSD
Jamul Mare
640
PSD
Birda
640
PSD
Banloc
640
PSD
Jebel
640
PSD
Buziaş
1100
PSD
Recaş
1000
PSD
Planul de investiții

La capitolul investiții sunt alocate pentru acest an peste 2 milioane de lei. Acești bani vor fi direcționați spre principalele lucrări din oraș și anume finalizarea bazinului de la ștrandul termal, finalizarea Centrului Cultural Ștefan cel Mare, înlocuirea conductei de gaz pe Calea Banlocului și pe străzile Înfrățirii, Ștefan cel Mare și Victoriei. Vor fi continuate lucrările din cadrul proiectului cu Aquatim, se va asfalta strada Termal, se va amenaja șanțul pluvial pe strada Parcului, vor fi modernizate trotuarele pe străzile Titulescu, Avram Iancu și 1 Mai, alături de amenajarea aleilor din parcul orașului și reabilitarea termică a școlii și grădiniței din Opatița. În privința fondurilor europene, în 2014, se va implementa proiectul transfrontalier cu partenerii sârbi Luminile verzi pentru siguranța și durabilitatea drumurilor” în valoare de 797.867 euro, dintre care 342.100 euro vor fi alocați orașului nostru .  

Related Post

ANUNȚ

ANUNȚ

Potrivit Hotărârii Consiliului Local al Orasului Deta nr. 82 din data 30.05.2023, s-a aprobat declanşarea…
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support