Comunitatea bulgarilor din Deta a sărbătorit ”Fărşangul 2013”

Bulgarii din oraşul Deta şi invitaţii lor, dornici să uite pentru moment de grijile şi problemele cotidiene, s-au adunat la Casa Bulgară din Deta pentru a se simţi bine şi a petrece împreună sărbătoarea populară a veseliei. Fărşangul a început cu o paradă a măştilor şi costumelor pe strada principală a oraşului, urmată de un programul umoristic care a constituit deliciul publicului. Atât pentru paradă cât și pentru programul umoristic, fetele şi băieţii din ansamblul bulgăresc al filialei Deta a Uniunii Bulgare din Banat – România (U.B.B.- R.) şi-au inversat costume populare, la Fărşang fiind permis acest lucru. Chiar preşedintele filialei, Ioan Boboiciov, s-a costumat în femeie şi nu s-a despărţit pe tot parcursul paradei de mătura de gospodină. Toţi cei mascaţi au defilat în ritmul muzicii asigurată de un acordeonist şi un saxofonist.


Veselia și jocurile au alungat iarna din sufletele invitaților
După paradă a urmat programul artistic-umoristic prezentat de membrii ansamblului filialei Deta a U.B.B. – R., program care a cuprins cântece, dansuri populare, glume şi scenete umoristice. Momentul care a stârnit cel mai mult haz, a fost acela de scoatere a bănuţilor din farfuria plină cu apă. Copii trebuiau să scoată bănuţii doar cu limba, iar pentru acest efort au fost răsplătiţi înzecit de preşedintele filialei. Un alt moment care a adus bucurie pentru cei norocoşi, a fost tombola, cu diferitele obiecte interesante şi nostime. Toţi cei prezenţi au putut gusta şi savura o tocăniţă de căprioară din partea casei. Distracţia şi voia bună a continuat până târziu, căci aceasta este ultima distracţie înaintea postului de Paşte. Petronela Şehabi.

Fărşangul, sărbătoarea populară a veseliei, a râsului, a cântecului şi a dansului, se ţine înainte de intrarea în postul Paştelui și vesteşte apropierea primăverii, când fiecare dintre noi trebuie să fie vesel, bucuros şi să se simtă bine.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support