Deta are un buget echilibrat

Bugetul orașului Deta pentru anul 2017 a fost adoptat în ședința în plen a Consiliului Local din luna martie. Votul dat de consilierii locali a fost unanim, astfel că bugetul de venituri și cheltuieli a fost adoptat cu sprijinul tuturor consilierilor prezenți la ședință. Bugetul este unul echilibrat și bine gândit, acordând atenție fiecărei părți din activitatea administrației locale și se bazează în primul rând pe cererile cetățenilor din orașul nostru. Nici în acest an nu au fost neglijate proiectele mari și importante ale comunității, cu mențiunea că nu se vor putea realiza toate în decursul acestui an. Proiectele importante se desfășoară pe parcursul mai multor ani fiiind necesare parcurgerea unor etape legale obligatorii cum ar fi studiile, caietele de sarcini, licitațiile și execuția. Toate aceste etape sunt reglementate legal și nimeni nu poate scurta timpul care le este alocat. De cele mai multe ori licitațiile sunt contestate de cei care le pierd și urmează alte perioade de așteptare pentru rezolvarea acestor contestații în instanță. Cu toate aceste greutăți, Primăria a reușit să demareze o serie de proiecte importante, unele fiind deja aproape de final. Și în acest an se vor continua proiectele mari începute dar se vor deschide și altele noi. Bugetul local adoptat de Consiliul Local ia în calcul toate aceste proiecte, prioritățile fiind axate în principal pe proiecte mari de investiții. Casa de cultură din parcul orașului este un astfel de proiect propus spre finanțare în cadrul bugetului CNI pe acest an, licitația pentru acest obiectiv fiind în curs la Compania Națională de Investiții. Proiectul Aquatim, o altă mare investiție din orașul nostru a trecut de faza de licitație dar totul s-a blocat după ce una dintre firmele care au pierdut a contestat rezultatul, decizia urmând a fi luată probabil în instanță. Nici locuințele nu au fost uitate fiind depuse actele pentru blocuri ANL pe trei axe importante, cadre medicale, tineri și personal din administrația publoca locală. Dintre cele 8 proiecte ANL depuse în acest an de județul Timiș, Deta are două aprobate și prinse în bugetul ANL pe acest an. În cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a fost depus proiectul pentru realizarea drumului de acces în parcul industrial din Deta, un proiect amplu demarat în urmă cu câțiva ani în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. A fost depus și proiectul pentru extinderea și reamenajarea grădiniței cu program prelungit din oraș. Vor fi continuate lucrările la drumurile din zona Termal, un proiect amplu care pare neterminat. Amenajările bugetate pentru acest an vor aduce clarificări în această zonă urmând ca după încheierea lucrărilor să fie evident pentru toată lumea că nu s-au făcut drumuri fără cap și coadă. 
Nici satul Opatița nu a fost neglijat în cadrul bugetului pe acest an. Două străzi din Opatița vor fi asfaltate cu fonduri locale, iar pentru piața agroalimentară din oraș a fost prevăzută elaborarea caietelor de sarcini în vederea demarării unei investiții importante de modernizare a acestui obiectiv. Se va construi o hală acoperită și se va amenaja zona de mese din exteriorul halei. Tot în 2017 se va realiza caietul de sarcini pentru modernizarea străzii Marin Damaschin și Calea Banlocului, unde vor fi executate șanțurile pluviale și trotuarele. De asemenea se va organiza licitația pentru trotuarele din strada Parcului și Revoluției dar și dintre Strada Victoriei și zona Moldovița. Au mai fost alocați bani pentru studii privind amenajarea de locuințe sociale în clădirile fostelor ateliere școală din oraș.
Școlile din oraș, spitalele, bisericile și alte instituții importante din comunitatea noastră au fost luate în calcul la redactarea bugetului fiind astfel asigurată o bună funcționare a acestora pe parcursul întregului an. Organizațiile non-profit din oraș care au cerut finanțări au fost prinse în buget așa cum nu a fost uitat sportul sau zona socială. „Pot să spun fără teamă de a greși că avem un buget bine așezat care răspunde așteptărilor oamenilor. Nu am neglijat nicio zonă din activitatea comunității noastre și am căutat să finanțăm toate acțiunile serioase din oraș. Prioritare și în acest an sunt investițiile și marile proiecte ale comunității, unele care vor fi continuate, altele demarate în acest an și o altă parte finalizate. Poate că unii cred că dăm banii pe lucruri mărunte dar nu pot să le răspund decât cu cifrele din buget, iar dacă unii cred că școala, spitalul sau construcția de locuințe nu reprezintă proiecte importante, atunci nu am ce să mai spun. Cred că cea mai bună dovadă că avem un buget corect și bine așezat este votul unanim din Consiliul Local, un vot pentru care țin să le mulțumesc consilierilor care au trecut peste interesele politice și au înțeles că sunt în slujba locuitorilor orașului”, ne-a spus primarul Petru Roman.   

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support