Elevii din Deta învață și ne reamintesc istoria României

Elevii din Deta învață și ne reamintesc istoria României

Unirea Principatelor Române a fost marcată la Deta printr-un spectacol organizat de catre Liceul Tehnologic Sf Nicolae. Evenimentul a avut loc în cadrul Centrului Cultural al orașului, cu sprijinul echipei centrului și a Primăriei. Ca de obicei, elevii din Deta au oferit momente artistice de calitate, de această dată cu încărcătură istorică. Felicitări tuturor celor implicați!

Organizarea evenimentului a fost posibilă datorită sprijinului doamnei director a Liceului Tehnologic „Sf. Nicolae” din Deta, Letiția Morariu, și a domnului director al Casei de Cultură din Deta, Ovidiu Ivancea, care au coordonat repetițiile și au pus la dispoziție spațiul necesar. O contribuție deosebită au avut profesorii îndrumători Nicuța Spătăreanu, Alina Popescu și Darius Teuca, și, nu în ultimul rând, elevii liceului, care, cu pasiune și cu emoție, au acceptat invitația profesorilor de a participa la sărbătoare.

Gazda spectacolului a fost eleva Bianca Glăvan, din clasa a X-a S, care, cu o grație și un talent aparte, a moderat întregul eveniment, imaginat sub forma unei emisiuni TV în care elevi din clase diferite ale liceului, pasionați de istorie, au explicat în detaliu celor adunați în Sala Centrului, ce s-a întâmplat exact la acea dată, din perspectivă istorică, geopolitică, economică și socială. În fața publicului, s-au bucurat de aplauze: Vesna Giorici (clasa a X-a Uman), Adi Dvorac (clasa a X-a Real), Denis Botiș (clasa a X-a Real), Raluca Măgerușan (clasa a X-a Real), Anchi Andreea (clasa a XI-a Uman) și Florentina Roman (clasa a X-a Servicii).

Spectatorii, veniți în număr foarte mare, au putut redescoperi, treptat, date interesante și inedite despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan-Cuza și a soției sale, Elena Rosetti, despre marile schimbări geopolitice care au avut loc atunci și care au reprezentat deschiderea românilor spre un viitor promițător, precum și despre adunările ad-hoc din cele două principate, care au fost constiuite cu misiunea de a se pronunţa în legătură cu organizarea viitoare a Ţarii Româneşti şi a Moldovei.

Evenimentul a fost „acompaniat” de melodii specifice, interpretate de corul de elevi, îndrumat de profesorul Darius Teuca (profesor muzică). Spectacolul s-a încheiat cu o mare Horă a Unirii, la care au fost invitați să participe toți cei prezenți în sală.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support