EXCURSIE ORGANIZATĂ DE ASOCIAŢIA SENIORILOR DETA

În luna aprilie, în zilele de 12, 14, 19, 22 şi 27, Asociaţia Seniorilor din Deta a organizat prima excursie planificată pentru anul 2016, cuprinsă în programul de activităţi, la Alba Iulia, oraşul unirii, un loc încărcat de istorie, un loc cu multe obiective turistice. A fost vizitată cetatea bastionară Alba Carolina, cea mai mare cetate de tip Vauban (sub formă de stea cu 7 colţuri) din sud-estul Europei, una dintre cele 7 minuni ale României, un simbol al oraşului Alba Iulia, oraş care respiră aerul istoriei. Excursioniştii au văzut:
Catedrala Romano-Catolică (Sfântul Mihail)– unul dintre cele mai bine păstrate locuri din cetate a cărei construcție a început în anul 1246 în stil romano-gotic. Aceasta s-a extins, înălțat și restaurat de mai multe ori de-a lungul timpului. Turnul catedralei a fost înălțat de fiecare dată când s-au făcut lucrări ample de restaurare. În interior se află ruinele altarului fostei bisericuțe bizantine care a existat în acest loc, mormântul lui Iancu de Hunedoara, al fratelui său Johannes Miles (Ioan Cavalerul)și al fiului său Ladislau, mormântul primului principe al Transilvaniei, Sigismund și al mamei sale.
De asemenea aici se găseşte cea mai mare orgă muzicală aflată într-o catedrală din Transilvania (2272 tuburi) încă funcțională.
Catedrala Ortodoxă (denumită și Catedrala Încoronării sau Catedrala Reîntregirii) care a fost construită cu scopul de a găzdui Ceremonialul Încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria în anul 1922. Stilul de construcție a fost cel brâncovenesc, are hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, iar în interior se află portretul Regelui Ferdinand și cel al Reginei Maria și scaunele familiei regale.
-Muzeul Naţional al Unirii folosit în trecut ca hotel pentru ofiţerii armatei, clădirea în stil babilonian găzduieşte începând cu anul 1968 unul dintre cele mai prestigioase muzee din ţară care prezintă publicului arheologie preistorică (ceramică, unelte și arme din piatră, bronz, fier), dacică – provenind de la cetățile dacice Craiva, Cugir și Căpâlna (ceramică, monumente, unelte, arme și podoabe din fier, bronz, argint), romană – provenind din marele centru urban Apulum (monumente epigrafice, sculpturale, gliptică, numismatică, vase ceramice, lucerne, unelte și arme din fier, obiecte de podoabă), medievală (ceramică, bijuterii și obiecte din aur, argint și bronz din secolele VIII – X din necropolele dezvelite la Alba Iulia, Blandiana și Ghirbom, cahle, arme, sigilii nobiliare și ale orașului Alba Iulia), istorie (documente, fotografii și obiecte memoriale legate de Revoluția de la 1848, Memorandum, Unirea de la 1 Decembrie 1918), periodice – cărți; colecții de etnografie și artă populară.
-Sala Unirii locul în care s-a născut Statul Modern Român prin semnarea actului Unirii Transilvaniei cu România, la sfârşitul Primului Război Mondial, în 1918. În interior se pot admira o expoziţie etnografică, dar şi o expoziţie dedicată Unirii. Între obiectele expuse se regăsesc Registrele cu semnăturile celor care au hotărât Unirea, dar şi celebrul aparat fotografic al lui Samoilă Mârza, cu care s-a realizat celebra fotografie a Unirii.

Am asistat la schimbul de gărzi care este considerat un simbol al Cetăţii, acel element cu adevărat magic pentru vizitatori, în acel loc încărcat de istorie. Zilnic la ora 12, ceremonialul se desfăşoară peTraseul Celor Trei Fortificaţiiunde soldaţii îmbrăcaţi în uniforme de epocă trec pe sub Poarta de Sud a Castrului Roman, prin poarta vechii Monetării şi apoi pe strada Militari. Asociaţia Seniorilor Deta doreşte să mulţumească Consiliului local al oraşului Deta şi Executivului Primăriei oraşului Deta pentru că datorită lor a fost posibilă această veritabilă lecţie de istorie la care au participat membrii asociaţiei.(Preşedinte A.S.D Alexandru Voiculescu)

Related Post

Anunț Maracana 2021

Anunț Maracana 2021

Anunțăm cu bucurie ediția 2021 a Campionatului de minifotbal “Maracana”! Acesta se va desfășura începând…
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support