Excursie pe Semeringul Bănăţean, cea mai spectaculoasă cale ferată din România

Asociaţia Seniorilor din Deta a organizat cea de-a doua excursie din 2016 în zilele de 13,15, 20, 22 şi 27 septembrie, pe traseul Deta-Oraviţa-Anina-Bocşa-Deta. La Oraviţa, primul obiectiv turistic vizitat a fost Teatrul „Mihai Eminescu”, primul teatru din România, construit în anul 1817 după proiectele arhitectului Ion Niuni. Totodată, Teatrul din Oravița este prima clădire de teatru din Europa iluminată cu lămpi de acetilenă. Interioarele, o copie fidelă a fostului Burgtheater din Viena, au fost decorate după proiectele arhitectului vienez Ieronimus Platzger. În 1868, în Oravița a avut o reprezentație și trupa Pascaly din care făcea parte sufleurul, poetul Mihai Eminescu. În amintirea acelui moment, teatrul poarta numele marelui poet român.
După vizitarea edificiului cultural, seniorii și-au continuat călătoria cu trenul de la Oraviţa la Anina pe calea ferată supranumită „Semeringul Bănăţean”, datorită asemănării cu spectaculoasa cale ferată „Semmering” din Austria. Aceasta a fost prima cale ferată montană din România, dată în folosință în data de 25 noiembrie 1863, rolul ei principal fiind acela de a facilita transportul cărbunelui între localitățile Anina și Oravița, puternice centre industriale în acea perioadă. Calea ferată Anina-Oravița, care îmbină puterea omului cu forța magnifică a naturii, are o lungime de 33 km și cuprinde 14 tuneluri, care însumează un total de 2084 m. Pot fi admirate 10 viaducte peste văi prăpăstioase, arbori care își revarsă crengile până la ferestrele trenului, dealuri care se unduiesc parcă până spre infinit, stânci abrupte care fac loc trufașe traseului montan și pe care se preling urmele reci ale amintirilor vechi de 150 de ani.
Toți seniorii au fost impresionaţi de peisajul mirific în cele 2 ore cât a durat călătoria. Din gara Anina, cu autobuzul, s-a urcat la pensiunea Mărghitaş unde s-a făcut o binemeritată pauză pentru prânz, vizitându-se apoi Muzeul de locomotive din Municipiul Reşiţa şi Mânăstirea Sfântul Ilie din oraşul Bocşa. Seara, seniorii din Deta au ajuns acasă istoviţi după o zi plină, dar bucuroşi pentru tot ceea ce au vizitat.Doresc să mulţumesc primarului Roman Petru şi Consiliului Local al oraşului Deta pentru sprijinul acordat şi tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei acţiuni reușite a asociaţiei noastre. (Preşedinte A.S.D Alexandru Voiculescu)

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support