Fărşangul la bulgarii din Deta

Comunitatea bulgară din Deta a adus la viaţă şi anul acesta sărbătoarea Fărşangului cu multe râsete, bucurie şi voie bună. Evenimentul organizat pe data de 7 februarie, este sărbătoarea care marchează ultima petrecere inainte de intrarea în Postul Paştelui.
Casa Bulgară din Deta s-a umplut cu bulgari şi invitaţii lor, cu copii costumaţi în diferite costume, care de care mai interesante sau mai haioase. Printre invitaţii de seamă la acest eveniment a participat şi domnul Petru Roman, primarul oraşului Deta, doamna Letiţia Morariu, directoarea Liceului tehnologic „Sf. Nicolae” din Deta şi alţi invitaţi de onoare.
Într-un alai al măştilor şi costumelor, copiii costumaţi alături de câţiva părinţi, chiar şi bunici şi de preşedintele Filialei Deta al Uniunii Bulgare din Banat, Ioan Boboiciov (Bobi) costumat şi el, au colindat strada principală din oraş în ritmul muzicii asigurat de doi instrumentişti, unul la acordeon – Ovidiu Ivancea (directorul Casei de cultură al oraşului Deta) şi celălalt la saxofon.
Muzica şi râsetele au creat o atmosfera de excepţie, apreciată chiar şi de trecătorii care s-au oprit să aplaude inedita paradă. Înainte de a intra in Casa Bulgară s-a încins o horă, unde s-au prins la joc toţi participanţii de la cel mai mic la cel mai mare.

Special pentru Fărşang, copiii din ansamblul bulgăresc „Coroniţa” al filialei Deta pregătiţi de doamna profesoară Ana Maria Tapanov au pregătit un scurt program artistic cu multe glume, scenete şi dansuri populare bulgăreşti. Un moment deosebit care a adus râsete şi veselie a fost atunci când copii s-au întrecut care scoate primul bănuţii dintr-o farfurie plină cu apă, folosindu-se doar de gură. Efortul lor nu a rămas nerăsplătit, dulciurile fiind cea mai potrivită recompensă. Un alt moment aşteptat al serii a fost stabilirea căştigătorilor la tombolă, când cei mai norocoşi dintre participanţi s-au bucurat de premii dintre cele mai diverse, unele utile, altele gustoase, frumoase sau haioase. Bulgarii din Deta dornici de distracţie au petrecut până aproape de miezul nopţii într-o atmosferă perfectă din care nu au lipsit dansul şi muzica pentru toate gusturile. (Petronela Şehabi)

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support