Finanțare insuficientă la Spitalul din Deta

Din păcate, și în 2014, atacul asupra sănătății populației se repetă. Ministerul Sănătății lovește din nou în spitalele mici. Pe lângă faptul că nu se iau în considerare realizările anului trecut, scade drastic și numărul de internări alocate, iar ca urmare, scade finanțarea spitalului. Contractul Spitalului Deta cu CJAS Timiș, dacă rămâne la formula de calcul actuală, este  neacoperitor în 2014, chiar și pentru plata salariilor, nemailuând în discuție celelalte costuri de funcționare ale unității spitalicești.
 

“Ne-am străduit să onorăm în întregime cerințele pacienților care s-au adresat Spitalului din Deta. Ne-am  făcut treaba cu profesionalism și am intrat într-o stare de normalitate în care pacienții au beneficiat de servicii la standarde  înalte, fără să cumpere din banii lor medicamente sau materiale sanitare. În primele 5 luni ale acestui an, am consultat în urgență  6.500 de pacienți, am efectuat  1.700 de internări, 282 operații și 19 nașteri” ne-a spus dr Codruța Bungău, managerul Spitalului din Deta.

 
În ultima perioadă, indicatorii de funcționare ai Spitalului din Deta s-au optimizat, ajungându-se la indici de operabilitate de 100% în secțiile chirurgicale, față de 13% cât erau la preluarea conducerii spitalului de către doctorul Codruța Bungău. Personalul medical de la Deta a făcut eforturi enorme pentru a îndeplini nevoile pacienților, trimițând către spitalele din Timișoara strict cazurile care i-a depășit din punct de vedere logistic. S-au efectuat operații de tiroidă, cancere de toate tipurile, inclusiv de sân, colon sau ovar, chirurgia laparoscopică fiind la mare căutare în rândul pacienților.
 

“Nu înțelegem de ce politica Ministerului Sănătății este de a limita drastic finanțarea spitalelor mici, așa cum suntem noi. Un simplu calcul poate demonstra gradul aberant de aglomerare al  Spitalului Județean dacă toate cazurile locale le-ar fi adresate spre rezolvare. Nu contestăm competențele spitalelor județene, dar nici nu putem accepta să fim marginalizați și desconsiderați atunci când se face repartizarea fondurilor” a continuat dr. Codruța Bungău, managerul Spitalului din Deta.

 
Anul acesta, pentru prima oară, Spitalele orășenești din județul Timiș, respectiv din Făget, Deta, Jimbolia și Sânnicolau Mare, au contestat împreună modul injust de atribuire a fondurilor și au cerut revizuirea modalității de calcul a finanțării. Demersul lor comun a fost înaintat către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, către Ministerul Sănătății, către Prefectura și Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș. Dintre cele patru spitale, cel din Deta este cel mai grav afectat de noile decizii deoarece are cel mai mic număr de paturi și totuși cea mai spectaculoasă dezvoltare în 2013, fapt care în lumina noii politici de sănătate, nu mai contează aproape deloc. 

“Am încercat încă de la începutul anului 2014 să atragem fonduri și din alte surse decât cele de la Casa de Asigurări. Am făcut numeroase demersuri către primăriile din jurul Detei, ai căror cetățeni îi tratăm  preponderent. Doar 17% dintre pacienții internați sunt din Deta, restul fiind din satele și comunele învecinate. Sperăm că toți primarii și consiliile locale vor înțelege că această solicitare este în folosul propriilor cetățeni. Concret, de la începutul anului 2014, am primit suma de 70.000 lei de la Primăria orașului Deta, 4.000 lei de la Primăria Denta și 11.000 lei de la Primăria Moravița. Sperăm de asemenea că demersurile către ministrul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar și către autoritățile publice locale din zonă, nu vor rămâne fără  ecou, altfel vom fi nevoiți să ne restrângem drastic activitatea, ceea ce va afecta în primul rând cetățenii” a încheiat dr. Codruța Bungău, managerul Spitalului din Deta. S.M.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support