LUCRĂRI DE RENOVARE ŞI REABILITARE ALE SPITALULUI DIN DETA

După mai bine de 40 de ani, locul în care pacienţii vin să îsi redobândească sănătatea, a primit o noua faţă. Spitalul Orăşenesc Deta funcţionează în locaţia actuală din anul 1968, dată de la care nu au fost executate lucrări majore de reparaţii. În timp, absenţa lucrărilor de recondiţionare au dus la o stare avansată de degradare a spitalului atât din punct de vedere al construcţiei, cât şi în ceea ce priveşte partea de instalaţii, tâmplărie exterioară şi interioară, reţeaua de apă, canalizare, instalaţii electrice şi centrala termică. Memoriile depuse la Ministerul Sănătăţii de-a lungul timpului de către conducerea spitalului, alături de sprijinul primarului Petru Roman au determinat în cele din urmă demararea lucrărilor de reabilitare. Reparaţiile capitale au fost începute în trimestrul II al anului 2009. Prima finanţare a vizat reparaţia compartimentului de nou născuţi, această lucrare costând aproximativ 40.000 lei, banii fiind obţinuţi cu ajutorul deputatului PD-L Gheorghe Ciobanu. Finanţările ulterioare au fost obţinute de la Ministerul Sănătăţii, iniţial fiind aprobată reparaţia capitală la pavilionul principal al Spitalului Orăşenesc Deta, lucrare denumită “Deta 1”, cu o sumă alocată de 3.094.000 lei. Reparaţiile aferente proiectului “Deta 1” au constat în lucrări de tencuială a pereţilor, zugrăveli lavabile la toate încăperile spitalului şi schimbarea instalaţiei electrice în totalitate. De asemenea s-a operat schimbarea reţelei de apă şi canalizare, executarea de pardoseli din covor PVC pe întreaga suprafaţă, înlocuirea tâmplăriei exterioare, înlocuirea tâmplăriei interioare, aplicarea pe faţadă a izolaţiei de tip termosistem, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor existente, refacerea acoperişului la blocul operator, înlocuirea obiectelor sanitare, reabilitarea sistemului de încălzire prin montarea unui cazan şi centrale termice noi şi montarea a unui număr de 18 panouri solare pentru asigurarea apei calde menajere. Cea de-a două finanţare, denumită “Deta 2” a constat din renovarea clădirilor anexe ale spitalului, respectiv:
– corpul A : spălătoria şi blocul alimentar în regim de înălţime parter, cu structură de cărămidă şi stâlpi din beton armat, care vor fi dotate conform cerinţelor actuale de funcţionare; corpul A va avea la mansardă laboratorul de analize medicale şi bacteriologie;
– corpul B în care vor funcţiona două cabinete medicale: cabinetul de pneumoftiziologie şi cabinetul de planificare familială; magazine bloc alimentar, un garaj şi camera grup electrogen.
– corpul C va fi reparat şi amenajat pentru arhiva spitalului.
– corpul D va găzdui vestiare şi un grup sanitar.
Pentru lucrarea “Deta 2” au fost alocaţi 2.432.000 lei. Lucrările se vor finaliza în totalitate la începutul lunii mai 2010. În momentul finalizării lucrărilor, Spitalul nostru va funcţiona la standarde europene fiind transformat într-un spital modern, autorizat din punct de vedere medico-sanitar, capabil să acopere necesarul de servicii medicale pentru întreaga populaţie arondată. Dr. STANA TEREZIA-ELENA.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support