Planuri mari pentru spitalul din Deta

Noul director al spitalului vrea să ofere servicii de sănătate la nivel european
Gata cu naveta la spitalele din Timişoara. Odată cu modernizarea spitalului din oraş, nu va mai trebui să mergem pentru un consult aproape 50 de km. Mai mult, în trei ani, se va tripla numărul de paturi astfel încât să să ajungem, în 2013, la 150 de locuri pentru bolnavi. Noul manager, dr Iosif Florin Cobzariu este optimist şi spune că în câţiva ani, fiecare locuitor din oraş se va mândri atunci va vorbi de unitatea noastră sanitară pentru că actul medical va fi unul de calitate. „Îmi doresc ce este mai bun pentru locuitorii din Deta. Am avut chiar o discuţie de principiu cu doamna doctor Stana Terezia, fosta directoare, care a fost de acord să mă ajute din poziţia de director adjunct. Este un gest pe care îl apreciez în mod deosebit deoarece am nevoie de întreaga echipă de medici pentru a face spitalul să funcţioneze la maximă capacitate” ne-a spus doctorul Cobzariu.
Masă caldă pentru pacienţi, într-o sală special amenajată
Spitalul se confruntă cu mai multe neajunsuri, dar noul director nu se sperie uşor şi promite că, pe rând, le va rezolva pe toate. Asigurarea meselor pentru pacienţi este prima şi cea mai arzătoare problemă care trebuie rezolvata. Acum bolnavii primesc mancare de acasa si sunt nevoiti sa o tina in saloane. “Este o situaţie grea pentru bolnavi, de aceea am început deja demersurile să rezolvăm aceasta problema. Împreună cu primarul Petru Roman, am căutat soluţii, am cerut ajutor şi sper ca în cel mai scurt timp să avem o bucătărie. Asta pe termen scurt. Pe viitor, dorinţa mea este să avem propria cantină, unde pacienţii să servească mâncarea. Vrem sa amenajam o sala de mese, astfel ancat doar cei imobilizati la pat sa ia masa in saloane. Vreau să aduc spitalul din Deta la standarde nemţeşti, fără miros de mâncare în saloane şi fără resturi alimentare pe pervazul geamului. Ştiu că nu este uşor, că va dura o vreme, dar acesta este unul dintre obiectivele mele”, ne-a mărturisit doctorul Cobzariu.
Noul director vrea medici tineri care să se stabilească în Deta
Lipsa medicilor tineri care să preia ştafeta de la doctorii in prag de pensionare dar cu experienţă, este o altă problemă cu care se confruntă spitalul. “Am discutat deja acest aspect cu primarul Petru Roman şi am decis împreună să punem la punct o strategie de atragere a medicilor tineri în Deta. Voi scoate posturi la concurs şi voi obţine de la primărie câteva apartamente în blocurile ANL. Vom oferi facilităţi medicilor tineri, dar vrem ca ei să se stabilească în Deta, să nu facă naveta de la Timişoara” a subliniat directorul Cobzariu. Planurile doctorului sunt mari, dar realizabile. Un proiect ambiţios este realizarea unui compartiment de primire urgenţă şi a unei camere de gardă, dotate ca la carte, exact după litera legii. În proporţie de 70% infrastructura există, dar trebuie şi voinţă din partea conducerii spitalului. În ceea ce priveşte personalul, în momentul de faţă, unitatea sanitară are opt medici activi şi mai multe asistente, care însă trebuiesc repartizate corespunzător pe secţiile existente.
Spital fără datorii, cu planuri de autofinanţare
Ca orice director care se respectă, doctorul Cobzariu are o viziune clară asupra felului în care va administra spitalul în următorii trei ani. Ştie că punctul tare este starea bună în care se află spitalul, acesta fiind proaspăt renovat. În ceea ce priveşte punctele slabe, noul director este încrezător că le va aborda pe rând. “În judeţul Timiş, nu există un spital orăşenesc la nivelul nostru. Nici măcar în Timişoara. Ce ne mai trebuie, este aparatura medicală performantă, dar o vom obţine şi pe aceasta, într-un an, doi. Am făcut o analiză a surselor de finanţare şi mă voi concentra pe fiecare în parte, să obţin cât mai multe fonduri. Voi încerca să atrag bani de la minister, de la Bucureşti, din bugetul local şi din sponsorizări. Nu voi lăsa deoparte nici autofintarea, deoarece este cea mai sigură cale de a aduce bani în spital. În momentul de faţă spitalul nu are venituri proprii, dar nici datorii mari deoarece primăria a frânat risipa” spune doctorul Cobzariu. Serviciile de laborator, serviciile imagistice şi sistemul de catering sunt soluţiile propuse de noul director. “Voi îmbunătăţi relaţiile cu medicii de familie, îi voi convinge că merită să trimită pacienţii la noi, şi nu pe la spitalele din Timişoara. Mai mult chiar, vrem să punem la punct o procedură de deplasare a medicilor noştri specialişti, la cabinetele medicilor de familie” completează directorul Cobzariu.
Profil de director
Doctorul Iosif Florin Cobzariu a lucrat şapte ani în Timişoara, trei ani în Germania, este autor de cărţi, recunoscut pentru abilităţile sale în managementul unităţilor sanitare. Este căsătorit, are trei copii minunaţi, iar în Deta se află datorită regretatului doctor Corneliu Bălan, cu care era prieten apropiat. Noul director a lucrat chiar şi în Bucureşti, timp de doi ani de zile fiind angajat al Ministerului Sănătăţii.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support