POVESTEA SONATEI LUNII ȘI ODA BUCURIEI

Atunci când vine vorba de cultură și spiritualitate, trebuie să recunoaștem adevărul din adâncul sufletului nostru, că astăzi, în această lume haotică, suferim de o acută „anemie spirituală”. Depășim din ce în ce mai greu momentele de singurătate și amărăciune, când de fapt, numai de noi depinde cum și în ce mod reușim să transformăm marile dureri în cele mai sublime binecuvântări.

O astfel de lecție de viață este cea a geniului muzicii universale Ludwig van Bethoveen (1770-1827) care a oferit omenirii creații muzicale inegalabile, cel care și-a transformat adâncile tristeți în binecuvântări și pe care le-a așternut apoi în muzica sa, în marile sale capodopere capabile să vindece suflete. La 30 de ani, Ludwig van Bethoveen s-a confruntat cu pierderea tatălui său spiritual, a principelui Bavariei, starea sa depresivă fiind accentuată de boala care îi afecta auzul și care pe zi ce trecea se agrava. Copleșit de durere, marele compozitor s-a retras in sine, a evitat contactul cu oamenii și chiar s-a izolat într-o lume a lui. Când se simțea mai singur și neînțeles, încolțit de gândul de a părăsi această lume, Ludwig van Bethoveen a auzit o fată oarbă care locuia într-o cameră vecină din pensiunea umilă în care se mutase și el, spunând: „eu aș da totul ca să pot vedea o noapte cu clar de lună”. Bethoveen s-a emoționat atât de tare la auzul acestor cuvinte încât se prelingeau lacrimi din ochii săi care puteau vedea luna plină din aceea noapte și astfel a reînviat la viață, a intra într-o meditație transcedentală și a compus cea mai frumoasă sonata a lumii, „Sonata Lunii”-1801, închinată contesei Brunwwig Terez de care era îndrăgostit. Acum puteți înțelege dragii mei tineri și mai puțin tineri, de ce merită să ascultăm Sonata Lunii în interpretarea aproape angelică a pianistei japoneze, în sala Congreselor de la Vatican, în prezența Papei Benedict al XVI-lea (youtube – Sonata No.14 – PapalMusic).
După mulți ani, în 1842, Bethoveen a finalizat ultima parte a Simfoniei a IX-a „Oda Bucuriei” prin care exprimă recunoștința sa pentru viață și pe care o putem fredona împreună cu cei 10.000 de cântăreți din îndepărtata Osaka – Japonia (youtube 10.000 people singing). Oda Bucuriei este de asemenea imnul oficial al Uniunii Europene, căci chiar și fără cuvinte, în limbajul universal al muzicii, reușește să dea glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate. (Endre Libus)

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support