PROIECTE DE PESTE 2 MILIOANE DE EURO PENTRU DETA, decembrie 2008

V-am informat în numărul anterior despre înfiinţarea, în cadrul Primăriei Deta, a Serviciului dezvoltare economică şi pentru proiecte cu finanţare internaţională şi despre rezultatele obţinute. În momentul de faţă Primăria Deta a primit răspuns afirmativ la patru din cererile de finanţare depuse, confirmandu-se obţinerea finanţării.
În cadrul Programului PHARE 2006/018-147.01.01, Componenta 3 Sănătate, Primăria Deta a primit aprobare pentru finanţarea proiectului “Sanatatea e bunul cel mai de pret”, proiect cu o valoare de 55.215,00 de euro, în cadrul căruia se va reabilita şi dispensarul medical din localitatea Opatita. În cadrul aceluiaşi Program PHARE 2006/018-147.01.01, Componenta 1 Infrastructura şi Mică locuire, Primăria Deta a primit aprobare pentru proiectul “€œInitiativa Romilor”, proiect cu o valoare de 237.015,00 euro, în cadrul căruia se va realiza modernizarea străzilor în localitatea Opatita.
În cadrul Programului Prioritar Naţional pentru construirea de aşezăminte culturale în localităţile unde nu există asemenea instituţii, precum şi pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale de drept public, din mediul rural şi mic urban Primăria Deta a depus două cereri de finanţare, ambele selectate spre a primi finanţare. O cerere a fost depusă pentru “Reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural din localitatea Opatita”, proiect a cărei valoare poate ajunge până la suma de 3.000.000, 00 lei. A doua cerere în cadrul acestui program a fost depusă pentru proiectul “Casa de cultură multifuncţionala în oraşul Deta”. Proiectul a obţinut 100 de puncte din 100 posibile la evaluare şi stă alături de alte 5 cereri de finanţare care au obţinut punctajul maxim, dintr-un total de 474 de cereri depuse. Valoarea proiectului este de peste 1,5 milioane de euro, la care se vor adăuga dotările.
“Selectarea proiectului ‹‹Casa de cultură multifuncţionala în oraşul Deta›› spre a fi finanţat reprezintă primul pas în realizarea unui vis frumos. Sperăm că în cel mult doi ani să putem realiza inaugurarea noului aşezământ cultural. Este ceea ce cred că îşi doresc toţi locuitorii acestui oraş. Îmi amintesc ce au spus doi vârstnici care erau în parc în momentul când se făcea studiul geotehnic pentru amplasament. Curioşi, au întrebat ce se va construi pe amplasamentul grădinii de vară, iar la răspunsul că se va clădi o casă de cultură au spus ‹‹bine că se mai face şi altceva în oraşul nostru, nu doar birturi››”, afirmă primarul Petru Roman.
IOAN IOVAN

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support