RUGA SÂRBEASCĂ LA DETA

Duminică, 15 septembrie, Biserica Ortodoxă Sârbă din Deta a sărbătorit Soborul Sfinţiilor Sârbi și hramul sfântului lăcaș.


Evenimentul a început de dimineață, cu liturghia oficiată de preotul paroh Ljubodrag Boghicevici alături de oaspeţii săi, preoţii din comunele Denta şi Becicherecul Mic, iar spre seară, la ora 17:00,  a urmat slujba de vecernie în cadrul căreia s-a tăiat colacul, o tradiţie veche păstrată din strămoşi. Anul acesta, naşii rugii sârbești au fost chiar gazdele, şi anume Biserica Ortodoxă Sârbă. Așa cum spune tradiţia, trandafirul din mijlocul colacului trebuie predat mai departe, pentru ca obiceiul să fie păstrat, astfel că, simbolul evenimentului a fost preluat de Uniunea Sârbilor din Deta, aceştia fiind naşii rugii în anul care urmează.
La iniţiativa şi cu sprijinul Primăriei oraşului Deta şi a Uniunii Sârbilor din România, anul acesta, a fost readus la viață balul tradiţional sârbesc, un obicei important pentru sârbii din Deta. Iar ca la orice mare sărbătoare, nu au lipsit oaspeţii, printre cei mai importanți invitați numărându-se ansamblul „Sveti Sava” şi tamburaşii „Batinii Beciarii” din Sânnicolau Mare, alături de ansamblul sârbesc al oraşului nostru „Sveti Nikola”, care nu s-au sfiit să întindă tradiţionalul „kolo” chiar în faţa bisericii, după care, în parada portului popular, s-au îndreptat spre scena parcului din Deta unde au susținut un spectacol de zile mari. Cei mai tineri membri ai ansamblului sârbesc din orașul nostru, o grupă de preșcolari sârbi, au constituit deliciul publicului chiar în deschiderea spectacolului, bucurându-se de un mare succes în rândul celor prezenți, chiar dacă a fost prima lor apariție pe scenă. Alături de publiculul numeros, la eveniment au participat primarul oraşului nostru, domnul Petru Roman şi preşedintele Uniunii Sârbilor din România, domnul Ognean Krstici. Petrecerea s-a terminat abia aproape de miezul nopții, după ce toți participanții au dansat și s-au bucurat la tradiționalul bal sârbesc, pe muzica orchestrei acompaniate de acordeonistul Berislav Peici.
Prin evenimentul desfăşurat anul acesta, cu siguranţă s-a redeschis o nouă pagină în istoria culturii comunităţi sârbe, dar şi a oraşului nostru, lucru pentru care doresc să mulţumesc din suflet organizatorilor şi tuturor celor care au fost prezenţi la eveniment. Diana Tătărușanu.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support