SVETI NIKOLA – Bilanț al activității artistice de peste vară

Toamna este un bun prilej de evaluare al activității culturale, iar ansamblul Sveti Nikola Deta se poate lăuda cu un palmares remarcabil îmbogățit în ultimele luni. Artiștii ansamblului au obținut mai multe diplome și premii, doborând propriul record de importanța al evenimentelor la care au fost invitați să ia parte.
În perioada 05 – 15 iulie, grupa mare a ansamblului a participat la Festivalul Internaţional de Folclor din Loret de Mar, Spania, marcând astfel unul dintre cele mai mari şi importante spectacole artistice internaționale. În cadrul Festivalului au participat 32 de ansambluri folclorice venite din țări precum Spania, Italia, Islanda, Suedia, Macedonia, Polonia, Cehia, Turcia, Armenia, Argentina, Mexic, Canada, Republica Moldova și România (Braşov, Voiteg, Sulina). Ansamblul Sveti Nikola a fost singurul reprezentant al poporului sârb în cadrul festivalului şi ambasador dedicat al ţării noastre, dar mai ales al oraşului Deta.
Duminică, 8 iulie, membrii ansamblului Sveti Nikola au participat la parada portului popular, după carea a avut loc deschiderea Festivalului unde a fost prezentat fiecare ansamblu şi au fost intonate imnurile ţărilor participante. Artiștii din Deta au impresionat publicul cu dansuri din zona Srem a Serbiei, iar Deian Giurgev a interpretat la acordeon hore tradiţional sârbeşti din zona Banatului. În cea de-a doua zi a Festivalului, dansatorii ansamblului Sveti Nikola au adus în atenția publicului dansuri din zona centrală a Serbiei, din zona Pirot a Serbiei, iar talentatul Deian Girugev i-a încântat pe cei prezenți cu melodii şi hore sârbeşti din centrul Serbiei. La finalul prestaţiei ansamblului nostru, o mare de oameni a aclamat şi a aplaudat timp de câteva minute. Rezultatul a fost unul peste aşteptări, dar binemeritat, cu multe aprecieri și felicitări, pe scenă sau în culise. În semn de recunoștință pentru participarea la Festival, artiștii au primit o plachetă din partea organizatorilor. După toată munca depusă, membrii Ansamblului Sveti Nikola au vizitat orașul Barcelona, la doar câțiva kilometri de locația evenimentului, și orașul Verona din Italia.
Tot în această vară, Ansamblul Sveti Nikola s-a făcut remarcat la Zilele Coşteiului în Serbia, în data de 6 august, la cantonamentul anual de la Baziaș în perioada 21-26 august, la sărbătoarea Sfintei Maria de la Velika Greda – Plandiște în data de 27 august, la spectacolul folcloric din cadrul campionatului de Volei de la Soca în data de 9 septembrie și nu în ultimul rând, în 16 septembrie, la cea de-a noua ediție a evenimentului „Maratonul Folclorului Sârbesc” de la Arad, unde, din nou, ansamblul Sveti Nikola Deta a adus cinste oraşului Deta, atrăgând atenţia spectatorilor prin costume, paşi şi coregrafie.

Pentru Ansamblul Sveti Nikola este o onoare să reprezinte o parte din mutliculturalitatea oraşului Deta şi în continuare munceşte să realizeze acest lucru la un nivel cât mai înalt. (Diana Tătărușanu)

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support