Turism

Află aspecte inedite ale existenței etniilor din Deta:

Informații utile pentru participanții la Competiția Olimpiada Multiculturalității



OBIECTIVE TURISTICE ÎN ORAȘUL DETA

1. Parcul Anton Krazter
Parcul orașului Deta reprezintă unul dintre principalele atracții turistice ale localității, având o puternică încărcătură istorică. Având o întindere de peste 14 ha, astăzi parcul este o rămășiță a pădurilor care existau în timpul colonizărilor în localitatea Deta. În acea vreme, parcul de astăzi era doar o pădure străbătută de o cale ferată, astfel că nu putea fi utilizată de către localnici.
În anul 1882, avea să devină primar, șvabul Anton Kratzer unul dintre cei mai înstăriți localnici a localității, însă în același timp acesta era un om cu o mare durere în suflet datorită problemelor de sănătate ale fiului său.
Din acest motiv, boierul hotărăște să cumpere pădurea din localitate, străbătută fiind de pârâul Birdeanca. Acesta regularizează albia pârâului, ridică diguri și face alei prin pădure. Totul pentru refacerea și recreerea fiului său. Copilul, însă, nu supravieţuieşte, aşa că, după moartea băiatului, Kratzer a intenţionat să taie pădurea, să distrugă parcul creat de către acesta.
În cele din urmă, îndureratul tată a fost convins să nu distrugă pădurea amenajată, fiindu-i oferit de către comună 3000 de florini, plătibili în 30 de ani. Astfel, că la 12 aprilie 1885, parcul devine proprietatea comunei, iar fostul stăpân este ales preşedinte pe viaţă al Societăţii Parcului. După trecerea sa la cele veşnice (în anul 1899 ) și până în zilele noastre parcul îi poartă numele, și reprezintă un loc de desfășurare a celor mai importante sărbători din comunitate și un punct central pentru recreere.
Astăzi, în parcul Anton Krazter cel care îi calcă pragul poate regăsi bustul fostului proprietar, inaugurat în anul 2017, precum și bustul regelui Ferdinand inaugurat în anul 2018. De asemenea în parc este amenajat un loc de joacă pentru copii, există un teren de minifotbal, un stadion de fotbal, Podul Iubirii, precum și un monument inaugurat la 5 iunie 1924, fiind ridicat între trei tei, plantați în anul 1896, eroilor căzuți pe câmpul de luptă în anii 1914-1918.
De asemenea, toate aleile parcului sunt asfaltate și iluminate electric. În plus, în anul 2014 s-a inaugurat pista de biciclete cu o lungime totală de 1,4 km lungime, o lățime de 2 m, cu două sensuri de mers și realizată din asfalt colorat, oferindu-i astfel un design plăcut cochetului parc.
Parcul Anton Kratzer este denumit de către localnici ș plămânul orașului, având în vedere faptul că deține o vegetație extrem de bogată și diversificată. Printre speciile componente ale parcului, putem întâlni stejari, arțari, păducel, tei și salcâmi, unele exemplare de stejari având vârsta de peste 400 de ani. Iar cetățenii se pot bucura în tihnă de toate acestea în restaurantul amplasat în parcul orașului
De asemenea tot în acest parc sunt organizate cele mai importante evenimente din viața socială și culturală a comunității, prezum Zilele Orașului Deta, care se desfășoară timp de trei zile, zile în care parcul își deschide larg porțile pentru a primii peste 5000 de vizitatori, dar și alte evenimente cum ar fi Festivalul Culinar ”Ceaunul și Grătarul”, care se bucură de un număr record de 65 echipe participante în anul 2018, atât din țară, cât și din străinătate, dar și Festivalul Moto, care adună peste 150 de motocicliști care defilează într-o paradă moto și pe care Parcul îi găzduiește, aceștia înnoptând în corturi.
Dovedindu-se a fi de cele mai multe ori neîncăpător, în prezent se află în construcție la inițiativa administrației publice locale un așezământ cultural, parcul reușind astfel, să contribuie și mai mult la promovarea culturii orașului Deta.
Pentru toți cei doritori și dornici de o plimbare în vremuri îndepărtate, însă deloc apuse, cu mireasmă de eleganță și parfum de epocă Parcul Anton Kratzer își deschide larg porțile pentru a primi cât mai mulți vizitatori și iubitori de cultură.
Intrarea în parcul Anton Krazer este gratuită.

2. Sala de conferințe a Orașului Deta
Această sală este situată în Parcul Anton Kratzer. În anul 1908, sub conducerea lui Ludovic Meyer și la inițiativa acestuia în vederea înfrumusețării parcului se construiește o sală cu scenă și o odaie pentru îmbrăcat. Sala se prevede cu o terasă de vară. Pe alei se pune nisip, se amplasează bănci noi, se ridică un zăgaz, pentru a proteja parcul în caz de inundații. Însă pentru Meyer obiectivul nu era doar înfrumusețarea parcului, dar și creșterea venitului societății. Astfel, la propunerea lui se cumpără un aparat de cinematograf, iar la 13 noiembrie 1910, are loc prima reprezentație în sala principală care avea să devină sală de cinematograf. Pe parcursul anilor această sală a suferit diferite transformări, fiind chiar și sală de sport pentru elevii liceului din oraș. Astăzi această sală, care își păstrează construcția exterioară din lemn, este sală de conferințe, unde se organizează diverse proiecte, mese rotunde, conferințe, expoziții, târguri și chiar spectacole, având în vedere că este amenajată scena inițială.
Intrarea liberă.
Sala se deschide întotdeauna la nevoie și solicitare.

3. Stadionul orașului Deta.
La marginea Parcului Anton Kratzer, în partea sa vestică se află și stadionul orășenesc Deta, care își trage rădăcinile încă din vremuri îndepărtate având în vedere faptul că orașul Deta deține o istorie sportivă extrem de vastă și însemnată, reprezentând cu desăvârșire o mândrie pentru orașul Deta. Inițial, stadionul, care astăzi are o suprafață de aprox. 2, 4 ha, a fost un teren de fotbal amplasat la inițiativa jucătorilor echipelor de fotbal de atunci, aceștia fiind tineri meseriași, comercianți și elevi, totodată aceștia fiind și cei care au înființat aceste echipe. În anul 1948 se înființează Asociația Sportivă ”Avântul”, motiv pentru care în același an se îngrădește terenul de fotbal, se amenajează, vestiare, magazii de materiale și echipament sportiv. Tot în anul 1948 are loc construcția unei tribune cu 800 de locuri, având o estetică deosebită, deoarece construcția acesteia este realizată în stil englezesc. Tribuna este concepută din lemn cu sculpturi specifice stilului tradițional englezesc. Această tribună este păstrată și astăzi și reprezintă un important punct turistic, având în vedere faptul că este unica tribună creată în stil englezesc din țară. Printre vizitatorii stadionului s-a numărat și o delegație din Anglia care au rămas extrem de impresionai de construcția tribunei și au menționat faptul că în Anglia aceasta ar reprezenta o piesă de muzeu. De-a lungul anilor în jurul stadionului se putea regăsi și o pistă de atletism. Astăzi, terenul de fotbal măsoară o lungime de 105 m, și o lățime de 68 m. Stadionul este unul dintre principale centre de desfășurare a activității ale actualului Club Sportiv Orășenesc Deta, care deține o activitate diversificată și intensă. În cadrul Asociației Sportive își desfășoară activitatea 6 secții și anume, echipa de fotbal ASO Deta, care joacă în liga a IV-a, echipa de fotbal ASO Deta juniori U9, echipa de fotbal ASO Deta juniori U11, secția de Badminton , secția de atletism și secția de handbal feminin. Toate aceste secții promovează sportul în comunitate și an de an adună tot mai mulți membrii cu rezultate extrem de bune în competiții, atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea și în prezent stadionul găzduiește săptămânal meciuri de fotbal din liga a IV-a, echipa orașului nostru aflându-se printre favoritele campionatului.
Program funcționare: Zilnic: 8:00 – 22:00
Intrare liberă

4. Muzeul orașul Deta
Muzeul Orașului Deta este situat în Piața Pompierilor și amplasat în clădirea Turnului Pompierilor. Această clădire a fost construită în anul 1910 la inițiativa lui Ludovic Meyer, ca un nou foișor de 26 de metri și o stație de pompă, cu un rezervor de apă de 600 hl, reprezentând atunci sediul societății pompierilor voluntari. Astăzi Turnul Pompierilor reprezintă simbolul orașului Deta.
Muzeul Orășenesc Deta a fost înființat în anul 1969. În anul 2009 acesta a fost amenajat în Turnul Pompierilor, păstrându-și însă profilul inițial și totodată principal – arheologie preistorică și istorie.
Sălile muzeului găzduiesc urne hallstattiene, ceramică, obiecte medievale, dar și elemente de etnografie.
Colecția muzeului s-a construit din inițiativa unor iubitori ai istoriei locale care au început să colecționeze piese arheologice și istorice la începutul sec XX.
Săpăturile arheologice făcute de muzeografii de la Muzeul Banatului și de profesorul Dani Bela (în anii ’60-’70) au dus la găsirea unor obiecte din bronz, brățări, lămpi, săgeți, vase, monede, ornamente, dovedind existența locuirii zonei încă din epoca neolitică. Profesorul Dani Bela a adus un aport însemnat în perioada 1970-2000 muzeului, acesta contribuind la îmbogățirea și conservarea bunurilor din muzeu.
Istoria străveche a microzonei Deta este bogat ilustrată în muzeu, cu descoperiri aparținând epocii neolitice, perioadei de tranziție spre epoca bronzului, precum și de urnele funerare din prima epocă a fierului. Mormântul de la Banloc (sec. V), descoperiri întâmplătoare de ceramică (sec VIII-IX), fortificația de pământ de la Opatița, sunt doar câteva exemple care aduc mărturii arheologice despre habitatul microzonei.
Istoria multiculturală și multiconfesională a orașului Deta din sec. XVIII-XX este ilustrată de cartea veche, care a circulat în această localitate, de gazeta locală și multe alte obiecte reprezentative aparținând unor asociații culturale și de ajutor reciproc.
Printre piesele apreciate din Muzeul Orășenesc Deta se numără și mașina tipografică folosită în anul 1880 pentru tipărirea primului număr al ziarului „Dettauer Zeitung”, la început săptămânal, mai apoi bisăptămânal, apariția acestuia încetând abia în anul 1946.
De asemenea, în fața clădirii muzeului, care reprezintă Piața Pompierilor, se află exponate care aparțin muzeului pompierilor, dar și un monument al eroilor. Tot aici se organizează an de an, în Ajunul Crăciunului, tradiționalul Spectacol al Pomului de Crăciun, unde colindă toate corurile și grupurile vocale din oraș, și bineînțeles, sărbătoare de la care nu lipsește stimabilul Moș Crăciun.
Program de vizitare: Luni: 12.00-14.00, Joi: 14.00-16.00

5. Biserica Catolică
Un alt obiectiv turistic la Deta este Biserica Romano – catolică construită în stil gotic și sfințită cu mare fast în anul 1900, purtând hramul Sfintei Ana. Localizată în centrul orașului la intersecția cu alte două Biserici, cea ortodoxă română și ortodoxă sârbă, împreună cu cele două din urmă formează un centru cultural și spiritual, în care fiecare etnie are un simbol al credinţei, evidențiind, astfel multiculturalitatea orașului Deta.
Dimensiunile bisericii gotice sunt impresionante, 49.45 m lungime, 24.80 m lățime, înălțimea turnului 58.57 m, iar înălțimea interioară a navei atinge 15.84 m.
Personajul principal al altarului este Sf. Ana, iar altarele secundare sunt dedicate Inimii Sfintei Fecioare și Inimii Maicii Domnului.
Vitraliile minunate au fost realizate de Róth Miksa, a cărui lucrări împodobesc și geamurile parlamentului din Budapesta.
Astăzi parohia numără peste 1300 de suflete, iar sfânta liturghie se ține în limbile maghiară, germană, română și bulgară.
Program de vizitare: Luni- Duminică: orele 9:00 – 16:00
Intrarea liberă.

6. Centrul Cultural
Clădirea Centrului Cultural al orașului Deta de astăzi datează încă din vremuri îndepărtate, reprezentând o adiere caldă de cultură pentru populația de atunci exclusiv germană a orașului. Cea mai însemnată și spațioasă încăpere a clădirii era o renumită sală de lectură, care reprezenta un punct indispensabil pentru cultura orașului dar și un punct central de întâlnire și socializare a mai marilor localnici. După trecerea timpului această sală a încetat să funcționeze, iar întreaga clădire a fost abandonată. Astfel, după anul 1950, pentru ca acesta să nu ajungă în paragină, clădirea a fost preluată în administrare de către Fabrica de Placaj din Deta, motorul economiei orașului în aceea perioadă, clădirea devenind astfel cunoscută sub numele de Clubul ”1 mai”. Acest club însemna, încă de atunci, o amplă grupare de formații artistice din diferite domenii. După anii 2000 a fost preluată de către Forumul German și a fost donată mai apoi în anul 2013 de către acesta Primăriei oraşului Deta. Gestul nobil, de omenie, nu putea să atragă după sine decât mulţumire, stimă si consideraţie, astfel toate aceste sentimente s-au concretizat în reabilitarea și renovarea clădirii, transformând-o astfel întru modern centru de cultură al localității Deta, fiind inaugurată în luna noiembrie a anului 2014.
Datorită unui proiect gândit în amănunt şi bine pus la punct astfel încât să satisfacă nevoile şi cerinţele consumatorului cultural, în prezent, clădirea arată impecabil atât pe exterior cât şi interior. atrăgând privirile oricărui trecător. Partea interioară a clădirii este centrată de sala de spectacol care poate primii peste 350 de spectatori . De asemenea în interiorul centrului întâlnim, scena, vestiarele pentru artişti, toaletele interioare, sistemul de încălzire. Toate au fost pregătite să găzduiască spectacole de toate genurile la cele mai înalte standarde. Clădirea dispune de mai multe încăperi care sunt folosite ca săli de repetiții, sau organizarea unor ateliere de creație, târguri, expoziții, ori diverse alte evenimente, și dispune chiar şi de patru camere pentru cazare aflate la mansardă, dotate cu băi și cu o bucătărie. De asemenea pereții încăperilor Centrului Cultural găzduiesc o colecție însemnată de fotografii înrămate, care ilustrează viața socială și culturală a orașului Deta din cele mai îndepărtate timpuri și până în zilele noastre. De asemenea Clădirea dispune și de o curte cochetă cu o fântână arteziană care aduce un iz din perioada romantică eminesciană.
În prezent Centrul Cultural aduce un impresionant aport orașului Deta, având în vedere faptul că este principalul motor de funcționare a emblemei orașului Deta și anume multiculturalitatea. Reprezentativ pentru Banat, orașul Deta este un exemplu viu al faptului că interculturalitatea exsită, chiar mai mult, a faptului că aceasta dă valoare adăugată unei comunităţi care se respectă. În orașul nostru, reprezentanţii etniilor nu doar ne tolerăm, ci trăim împreună, interacţionăm pozitiv şi construim un dialog al culturilor. Multiculturalitatea orașului Deta este reprezentată de cele 5 ansambluri folclorice de etnii diferite care își desfășoară activitatea în cadrul Centrului Cultural, acestea promovând la nviel înalt cultura orașului. De asemeena înc adrul centrului Cultural își desfășoară activitatea atât Corul mixt al orașului cât și Corul etniei maghiare ”Galaj”. Și tot aici auloc săptămânal cursuri de balet pentru copii.
Încă de la înființare în cadrul Centrului Cultural se organizează diverse spectacole și evenimente culturale, preucm piese de teatru, teatru de păpuși., spectacole de opereta, spectacole folclorice, spectacol de colinde, spectacol cu magicieni și de circ. Unul dintre invitații de seamă ai Centrului Cultural a fost renumitul artist român și maestru al naiului, Nicolae Voiculeț.
Intrareea este liberă.
Program de funcționare: Luni-Duminică: 8:00 – 20:00.

7. Ștrand Termal
Ştrandul termal administrat de Primăria oraşului Deta este o atracţie pentru turiştii care aleg să facă tratament aici, și nu numai. Zeci de cărăşeni intră zilnic în sezonul estival în incinta bazei de agrement şi tratament. De când a fost preluat de administraţia locală, în 2012, ştrandul a fost renovat, incinta bazei a fost modernizată. Ștrandul dispune de un bazin semi-olimpic, lung de 25 metri și lat de 12,3 metri, iar adâncimea variază între 1,30 m şi 2,00m. Acesta este utilizat seara și ca spațiu pentru înot. Ștrandul mai are în dotare și două piscine închise a câte 100 mp2 fiecare, una din ele fiind cu apă termală cu temperatură de circa 35 grade Celsius utilizată pentru tratament, iar cealaltă este puțin adâncă și cu apă mai rece pentru copii. De asemenea există vestiare, saună, locuri de joacă pentru cei mici, zone de grătar şi umbrele mari, unde cei care fug de soare se pot ascunde, precum și 10 căsuțe rustice cu 20 de locuri de cazare. Căsuțele sunt dotate cu baie proprie care conține cabină de duș și toaletă.
Program de funcționare: Zilnic: 07:00 – 22:00
Preț: Copii și Pensionari: 8 lei/lună
Adulți: 12 lei/lună

8. Cimitirul Orașului Deta
Cimitirul din Deta este o adevărată operă de artă. Majoritatea statuilor și monumentelor sunt sculptate de meșteri italieni din marmură de Carrara.
Cea mai veche cruce din cimitir, care datează din anul 1846 este al Theresiei Scherr, născută în anul 1756.
De asemenea aici întâlnim și cavoul familiei cunoscutului Anton Kratzer, unde sunt toți membrii înhumați.
Cimitirul dispune de o grădină cu o vegetație fabuloasă care cu ușurință am putea spune că îl transformă într-un parc.
Program de funcționare: Zilnic: 08:00-22:00
Fără taxă de intrare

9. Biblioteca Orașului Deta
Biblioteca din localitatea Deta a fost înființată pentru prima dată între anii 1955-1961 ca și bibliotecă comunală, apoi a devenit raională până în anul 1968 cu sediul în incinta Casei de Cultură ”Bellavista”, după care și-a mutat sediul în Centrul Orașului.
În anul 1968 a devenit bibliotecă orășenească odată cu noua sistematizare a țării, atunci când Deta a devenit oraș.
În anul 2013, odată cu revendicarea clădirii în care își desfășura activitatea, biblioteca orășenească își mută sediul într-o clădire proprietate a Primăriei Orașului Deta, clădire care face parte din ansamblul urban înscris în Lisa Monumentelor Istorice. Un loc spațios și luminos, prevăzut cu o 2 săli de lectură, un hol, și o sală amenajată special pentru copii, care are în dotare și 4 calculatoare cu acces la internet, la care elevii pot studia după orele de curs.
Biblioteca orașului Deta este o instituție de cultură care colectează, organizează și valorifică o cât mai bogată colecție de documente: cărți, periodice, hărți, manuscrise etc. Prin caracterul enciclopedic al acestui tezaur, biblioteca se integrează organic în harta spirituală a orașului Deta și participă prin particularitățile sale specifice la satisfacerea intereselor de informare, lectură li documentare ale celor mai diverse categorii de beneficiari, care simt nevoia și plăcerea de a apela la cuvântul tipărit.
Biblioteca orășenească Deta dispune de un nr. de 26.182 de volume și în jur de 600 cititori pe an.
În colecția bibliotecii se pot găsi și volume a unor scriitori locali.
Așa cum o casă nu se poate construi fără o temelie, nici societatea actuală, oricât de tehnologizată ar fi, nu poate renunța la lectura scrisă. Formarea deprinderi de a citi este esențială, iar bibliotecarul are un rol important în a forma nu doar cititori, dar și tineri care știu să prețuiască învățătura cărților, știu să conștientizeze puterea magică a cuvântului. Iar Biblioteca Orașului Deta este un exemplu viu în acest sens, fapt care dovedesc filele de aur transpuse de-a lungul anilor și care aduc onoare istoriei culturii orașului Deta. Motiv pentru care merită din plin vizitată.
Program de funcționare: 8:00-16:00
Fără taxă de intrare

10. Podul iubirii
Începând cu data de 24 februarie 2022, zi în care România celebrează „Dragobetele„ parcul Anton Kratzer găzduiește Podul Iubirii. Fiind o carte deschisă de povești, prin prisma acestui pod, parcul ne împărtășește o nouă poveste. Istoria „lacătelor dragostei” datează de cel puțin 100 de ani. Ea s-a născut dintr-o poveste sârbă, din timpul Primului Război Mondial, despre un pod din orașul balnear Vrnjacka Banja, numit „Podul dragostei”. Povestea spune că Nada, directoarea unei școli locale din localitatea Vrnjacka Banja, s-a îndrăgostit de un ofițer sârb pe nume Relja. După ce s-au logodit, Relja a trebuit să plece la război în Grecia, unde s-a îndrăgostit de o femeie din Corfu. Ca o consecință, Relja și Nada au rupt logodna însă tânăra nu și-a revenit niciodată din lovitura devastatoare dată de iubitul ei, iar după ceva timp ea a murit din cauza suferinței în dragoste și a nefericirii. După această întâmplare, tinerele din Vrnjacka Banja au dorit să își protejeze dragostea așa că au început să scrie numele lor și al celui drag pe lacăte pe care le-au prins de balustrada podului unde Nada și Relja obișnuiau să se întâlnească. Începând cu anii 2.000, podurile cu „lacătele iubirii” s-au răspândit în tot mai multe locații din întreaga lume, ajungând astfel să prindă viață și în orașul Deta.
Și asta pentru că pur și simplu în Deta, se iubește… Se iubește natura, cultura, civilizația, munca, harul, credința, trecutul, istoria… Dar in deosebi îl iubim pe Dumnezeu si ne iubim aproapele. In Deta suntem si îndrăgostiți, si nu putini…. Și suntem conștienți că, în fiecare gest există o nouă dovadă de iubire… De aceea mai iubim amintirile și poveștile…. Și astfel, a luat naștere o nouă poveste: Povestea iubirii orașului Deta pe care o va grăi oricărei persoane care ne calcă pragul, acest feeric pod – Podul iubirii amplasat în Parcul Anton Kratzer locul care răsuflă din fiecare por povesti… Astfel, îi invităm pe toți cei dornici de a își lega jurământul de iubire îți înscrie inițialele pe un lacăt apoi să îl prindă de pod, îl închide cu cheița, iar apoi o aruncă în pârâul Birdeanca, acolo unde ea, iubirea va dăinui veșnic….

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support