Vă salut prieteneşte şi vă doresc un An Nou cu multă sănătate şi multe împliniri! Astăzi despre …

ATACUL CARDIAC
Cunoscut sub numele de infarct miocardic, sindrom coronarian acut, preinfarct, boală coronariană acută sau cardiopatie ischemică acută, atacul cardiac se referă la o irigare sanguină insuficientă a muşchiului inimii care doare pentru că nu mai primeşte oxigenul necesar pentru o bună funcţionare. Semnul cel mai des întâlnit este durerea intensă apărută în zona inimii, în mod brusc sau după o perioadă de „rău”. Bolnavii descriu această durere ca pe o gheară care strânge inima sau ca pe un cui înfipt în zona inimii. Frecvent, durerea iradiază în gât sau pe partea stângă a mandibulei, în umărul stâng şi se prelinge până la degetul mic al mâinii stângi, conturând tabloul simptomatic pentru ceea ce medicii numesc durere tipică. Mai rar, durea este atipică, are intensitate maximă în dreptul stomacului şi poate iradia între omoplaţi sau în şale, în ambele braţe sau în toată burta. Pe lângă durere, bolnavul mai poate prezenta greţuri cu sau fără vărsături, ameţeli, sete de aer (dispnee), agitaţie sau teama de moarte iminentă. Faţa pacientului este congestionată, de culoare roşie-vineşie, buzele sunt cianotice, albastre-cenuşii, iar pielea este rece şi umedă. Starea de rău poate progresa până la pierderea cunoştinţei (leşin).
ATITUDINE IMEDIATĂ
1. Bolnavul trebuie calmat şi aşezat în repaus absolut (în pat, cu o pernă la spate şi una sub genunchi), eventual i se relaxează cravata, i se deschide cureaua, se deschid ferestrele şi se îndepărtează persoanele din jurul pacientului pentru a mări accesul victimei la aer curat şi oxigen;
2. Alarmarea SMU (112): se descrie durerea, forma ei, unde iradiază, ora şi minutul de apariţie, alături de alte semne de boală care au apărut.
3. Se vor administra următoarele medicamente:
– Aspirină – 300 mg, (sau 1/2 tabletă din Aspirina obişnuită = 250 mg)
– Nitroglicerină – 1 cp sub limbă (sau cel mult 2 cp) NU MAI MULTE !
– Algocalmin – 1 cp (sau alt medicament „antidurere”, avut la îndemână)
Reţineţi formula OANA: O(xigen)A(spirină)N(itroglicerină)A(lgocalmin)
4. Se va observa continuu bolnavul până la sosirea echipajelor SMU.
5. Dacă apar complicaţii (de exemplu leşinul sau tulburări ale comunicării) se va telefona din nou la 112, se va descrie pe scurt situaţia nou apărută, se vor cere sfaturi concrete de la medicul din dispecerat şi se va acţiona în consecinţă.
Important!
1. Orice bărbat peste 45 de ani (şi femeie peste 50 de ani) trebuie să aibă în casă medicamentele de mai sus, pentru că toţi avem depusă grăsime pe vasele inimii (ateroscleroză) şi există deci riscul de infarct.
2. Imediat după apariţia durerii se va suna la 112. Bolnavul trebuie să primească cel mai bun tratament dar şi foarte repede: în cel mult două ore de la apariţia durerii anginoase.
DACĂ SE ACŢIONEAZĂ BINE ŞI LA TIMP, ÎN ZIUA DE AZI, NU SE MAI MOARE DE ATAC CARDIAC !
Pe curând! Dr. CIF

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support