Ziua de 9 Mai, sărbătorită și la Deta


În fiecare an, pe data de 9 mai, România evocă 3 momente definitorii pentru istoria noastră ca popor: proclamarea independenței de stat la 9 mai 1877, victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 și Ziua Europei.


În orașul nostru, fastul sărbătorii a fost lăsat deoparte în favoarea solemnității, astfel că, persoanele care încă îi poartă în suflet și în minte pe cei care au contribuit la croirea destinului României ca stat național, au putut depune coroane de flori la Monumentul Eroilor din fața Muzeului. 


Ceremonia a fost deschisă de primarul orașului, Petru Roman, care a subliniat tripla semnificație a datei de 9 mai și a insistat pe vocația europeană a poporului român: În 9 mai 1950, acum 64 de ani, ministrul de externe francez de la acea vreme, Robert Schuman, prezenta într-o declarație care a rămas celebră, viziunea sa despre comunitatea europeană. Fără astfel de oameni, Europa nu doar că nu și-ar fi revenit după cel de-al doilea război mondial, dar acum, în zilele noastre, mobilitatea europeană, fondurile de dezvoltare, pacea și unitatea, ar fi rămas niște vise îndepărtate. În afara Uniunii Europene, România ar fi avut un destin frânt și o soartă ratată deoarece noi ca popor, avem vocație europeană prin excelență

Slujba de pomenire a eroilor căzuţi în lupte pentru apărarea ţării a fost oficiată de către protopopul Ion Prisăceanu şi părintele paroh Ciprian Blagoe, iar momentul emoționant creat de fețele bisericești a fosturmat de evocarea zilei de 9 mai, expunere realizată de Diana Tătărusanu. După intonarea Imnului Național, au depus coroane, rând pe rând, reprezentanții principalelor instituții din Deta: Primăria orașului Deta, Poliţia orașului Deta, Poliţia de frontieră a orașului Deta,Unitatea de Jandarmi Deta, Unitatea de pompieri militari Deta, Asociaţia veteranilor de război, Liceul Tehnologic“Sfântul Nicolae”, Asociația Seniorilor din Deta și Spitalul orășenesc Deta. Nici reprezentanții partidelor politice din Deta nu au rămas indiferenți față de cei care au servit și au adus cinste statului român, astfel că, au participat la ceremonie și au depus coroane, reprezentanții Partidului Democrat-Liberal, ai Partidului Social Democrat, ai Partidul Național Liberal, alături de Uniunea Democrată Maghiară, Partidul Conservator, Uniunea Sârbă, Uniunea Bulgară și Forumul Democrat German. Ovidiu Ivancea, director al Casei de cultură Deta.

Related Post

Anunț Maracana 2021

Anunț Maracana 2021

Anunțăm cu bucurie ediția 2021 a Campionatului de minifotbal “Maracana”! Acesta se va desfășura începând…
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support