ANSAMBLUL SVETI NIKOLA, OASPETE LA SĂRBĂTOAREA SFINTEI MARIA

Sfânta şi marea sărbătoare a Maicii Domnului a adus mare bucurie şi căldură în sufletele bănăţenilor din judeţul Timiş, unde peste 60 de biserici şi mănăstiri poartă hramul Adormirii Maicii Domnului. Fiecare localitate, după posibilități și preferințele locuitorilor, a organizat fie tradiţionala rugă bănăţeană, fie diferite festivaluri şi spectacole culturale.
La Gottlob, “Hramul” binecuvântatei sărbători a Sfintei Maria a fost purtat şi de către cel mai dulce festival al Banatului, Festivalul Lubeniţei care, anul acesta, s-a aflat la cea de-a cincea ediție. Ansamblul de dansuri populare sârbeşti a localităţii noastre “Sveti Nikola” a avut deosebita onoare de a accepta invitaţia lansată de Primăria Gottlob, participând la manifestările culturale desfăşurate vineri, în data de 15 august.
Membrii ansamblului oraşului nostru au fost întâmpinaţi cu multă căldură, chiar de către primarul comunei, în faţa primăriei Gottlob, de unde a pornit parada portului popular, condusă de Fanfara din localitatea Vârşeţ, Serbia. Defilarea s-a îndreptat spre scena Festivalului, acolo unde artiştii au fost întâmpinați de numeroasele standuri pe care ședeau mândre, protagonistele festivalului, savuroasele și autenticele lubeniţe de Gottlob. Spectacolul prezentat de către cunoscutul moderator TV, Florin Mihoc, a debutat cu un program cultural pregătit de către gazdele locului, şcoala şi grădiniţa din localitate, după care a urmat rândul ansamblului nostru să-și înceapă momentul artistic, pentru prima dată pe scena Festivalului din Gottlob. Alături de Ansamblul “Sveti Nikola”, pe scenă au mai fost prezenţi Ansamblul de dansuri populare sârbeşti “Dunav” din Sviniţa, județul Mehedinţi, dar şi cunoscuta formaţie Slatki Greh, care o acompaniază pe renumita interpretă Lepa Brena. Ansamblul “Sveti Nikola” a dăruit publicului din Gottlob o coregrafie din zona Banat a Serbiei, pe numele său “Moja Diko”, semnată de coregraful Senadin Krstić. Publicul entuziast s-a ridicat în picioare în semn de apreciere pentru prestaţia artiștilor din Deta, iar gestul publicului, ropotele de aplauze şi felicitările aduse au însemnat pentru toţi cei care activează în acest ansamblu o mare mângâiere sufletească. Pentru ansamblul „Sveti Nikola”, povestea lubeniţei trăită la Gottlob a fost o experienţă de neuitat, dar și cea mai de preț răsplată pentru zecile de ore petrecute în sala de repetiţii.
De o primire la fel de frumoasă s-au bucurat membrii Ansamblului și în cea de-a doua zi de sărbătoare, pe data de 16 august, cînd au fost oaspeții Primăriei și locuitorilor din Făget, care au serbat cea de-a douăzecea aniversare de când localitatea a fost atestată ca şi oraş. La fel ca la Gottlob, prestația Ansamblului „Sveti Nikola” s-a bucurat de un real succes, ritmurile dansului şi cântecului popular sârbesc ajungând aproape de sufletele spectatorilor, motiv pentru care ansamblul se declară împlinit şi recunoscător tuturor celor care îl sprijină în evoluţia sa. Diana Tătăruşanu.
Adormirea Maicii Domnului celebrată în ziua de 15 august, are o însemnătate deosebită pentru ortodocşii români deoarece este una dintre cele mai mari sărbători creştine. În această zi, Maica Domnului este preaslăvită cu rugăciuni, credincioșii închinându-se celei care a fost binecuvântată pentru a da naştere pruncului mântuitor al lumii, Isus Hristos.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support