CÂND SĂ CHEMĂM MEDICUL ?

Luarea deciziei de a chema medicul de familie sau de a suna la Serviciul de ambulanţă este una dificilă, în special în timpul nopţii. O mare parte din persoanele care ajung la camera de gardă a spitalelor de urgenţă, nu necesită de fapt îngrijiri de urgenţă. Dacă problema este în mod evident o urgenţă de mare gravitate (de exemplu hemoragie intensă, accident vascular cerebral, accident rutier), trebuie solicitat Serviciul de ambulanţă pentru a transporta bolnavul la spital. În schimb, dacă simptomele bolnavului sunt severe, dar de scurtă durată (dureri abdominale, vomă sau diaree însoţită de sânge), trebuie chemat medicul de familie, indiferent de oră.
Este important ca atunci când solicităm Servicii Medicale de Urgenţă (SMU) să putem furniza informaţii despre starea bolnavului în cauză. Când solicitaţi Serviciul de ambulanţă, trebuie să ştiţi oferi următoarele date, eventual notate pe o bucăţică de hârtie:

□ locul în care vă aflaţi;

□ ce anume s-a întâmplat (natura urgenţei);

□ semnele, simptomele pe care le prezintă bolnavul;

□ leziunile ce pot fi observate (dacă este cazul);

□ cand s-au manifestat primele semne;

□ tratamentul medicamentos pe care îl urmează bolnavul;

□ în cazul unei otrăviri – ce anume a fost ingerat şi în urmă cu cât timp;

□ numele dumneavoastră şi numărul de telefon;

□ ce puteţi să faceţi în continuare.

Nu inchideţi telefonul până când nu vă spune operatorul să faceţi acest lucru. Aşteptaţi instrucţiunile medicului sau ale personalului calificat şi urmaţi-le întocmai. Măsurile de prim ajutor pe care le acordaţi pot salva secunde preţioase sau pot însemna chiar salvarea vietii victimei.Rămâneţi calm. Indiferent de natura urgenţei, trebuie să vă păstraţi calmul pentru a nu speria inutil bolnavul.

Cu respect, pe data viitoare!
Dr. CIF.Florin Cobzariu

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support