NOI REGULI PENTRU COLECTAREA GUNOIULUI

Din 1 iulie 2009, în Deta, deşeurile trebuie colectate selectiv.

Datorită închiderii gropii de gunoi de la Deta, deşeurile menajere colectate în oraşul nostru sunt transportate la groapa de gunoi a oraşului Bocşa, judeţul Caraş-Severin. Costurile aferente sunt împărţite între cetăţeni şi Consiliu local. Astfel, locuitorii din Deta achită colectarea şi transportul gunoiului menajer, contravaloarea depozitării efective a deşeurilor în groapa de la Bocşa fiind suportată din bugetul local, la un tarif de 20 lei/m3 . Groapa de gunoi de la Deta a fost închisă datorită încălcării normelor europene care prevăd condiţii ecologice de depozitare a deşeurilor menajere. Tot în vederea alinierii la normele europene, cetăţenii şi operatorul de salubritate trebuie să colaboreze pentru colectarea selectivă a gunoaielor. Hârtia, plasticul, metalele şi sticla se aruncă separat de resturile provenite din gospodărie, în containere speciale, puse la dispoziţie gratuit de către firma de salubrizare, iar molozul şi alte deşeuri rezultate din construcţii de la societăţile şi persoanele fizice din oraş vor fi transportate de către titulari şi depozitate în groapa situată la fosta Ţiglărie, în spatele fostei secţii mobilă a S.C. PLAPAF S.A, din Calea Opatiţei, în prezenţa unui reprezentant al Primăriei oraşului Deta. Deşeurile vegetale şi crengile până la diametrul de 8 cm, rezultate din gospodăriile populaţiei, vor fi transportate de către titular în locuri special amenajate, urmând a fi tocate cu maşina de tăiat crengi a Primăriei oraşului Deta. Persoanele care depozitează deşeurile în alte locuri decât cele stabilite vor fi amendate cu suma de 500 lei, în conformitate cu art.3 din Hotărârea nr. 33/21.04.2002 a Consiliului local al oraşului Deta.
TARIFE NOI
Începând cu data de 1 iulie a.c., prin Hotărârea nr. 68/2009 a Consiliului local al oraşului Deta, au fost majorate tarifele pentru serviciile de salubrizare ale oraşului după cum urmează:
– colectare şi transportul gunoiului menajer de la persoane fizice – 6 lei/persoană/lună, inclusiv TVA;
– colectare şi transportul gunoiului menajer de la persoane juridice – 60 lei/m3, inclusiv TVA.
“Până acum, persoanele fizice plăteau 3,40 lei, iar cele juridice, 50 de lei. Deponeul de la Bocşa este cel mai apropiat, fiind situat la 50 de kilometri de oraş, deci este cea mai convenabilă soluţie din punct de vedere al preţului” explică primarul Petru Roman.
Ce reprezintă colectarea selectivă?
Colectarea selectivă a deşeurilor este soluţia la îndemână tuturor şi presupune depozitarea deşeurilor în locuri special amenajate în vederea reciclării.
Ce trebuie să ştim despre reciclare?
Reciclarea reprezintă colectarea, separarea şi procesarea unora dintre componentele deşeurilor în vederea transformării lor în produse utile. Aproape toate materialele care intră în compoziţia deşeurilor: hârtia, sticla, ambalajele din plastic, cutiile metalice pot fi reciclate.
De ce este important să reciclăm:
Se protejează natura şi resursele naturale
Se reduce poluarea solului, apei, aerului
Se reduce poluarea mediului înconjurător
Se economiseşte energie

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support