Festival de folclor românesc în Serbia


Marele Festival Folcloric al Românilor din Voivodina -Serbia, a fost organizat în acest an în perioada 4 – 7 august, la Coştei.

La manifestările din cadrul festivalului au participat peste 1800 de artişti din România şi Serbia, anul 2011 fiind pentru Coştei un an foarte important, un an al aniversărilor. În acest an la Coştei s-au sărbătorit 650 de ani de atestare documentară a satului, deasemenea, s-au împlinit 100 de ani de la înfiinţarea primei Şcoli săteşti cu 8 clase, cu predare în limba română în Banatul Sârbesc şi 100 de ani de la ridicarea Căminului Cultural din Coştei.

Programul artistic al festivalului a reunit interpreţi, coruri, grupuri vocale, ansambluri folclorice şi orchestre din această regiune a Serbiei, invitaţi fiind ansamblurile folclorice din Oţelu Roşu, Reşiţa, Timişoara şi Deta, dar şi un ansamblu din Vrsac (Serbia). Deschiderea festivă a avut loc joi 4 august, iar delegaţia din cadrul Primăriei oraşului Deta, condusă de primarul Petru Roman, a participat la toate evenimentele din acea zi de sărbătoare. Sâmbătă 6 august, Casa de cultură orăşenească Deta, a fost invitată să încheie seria de programe artistice din acea seară. Formaţia de dansuri populare a prezentat trei suite de dansuri populare specifice Banatului de câmpie dar şi de munte, coregrafia Voicu Cătălin, ambianţa muzicală fiind asigurată de Taraful Casei de cultură orăşenesti Deta compus din două saxofoane, orgă electronică şi acordeon, condusă de directorul instituţiei. „Ne putem mândri cu participarea a două interprete de muzică populară cunoscute şi îndrăgite atât în zona Deta, în ţara, dar şi în străinătate, şi anume Otilia Tîrcovnicu şi Ramona Mercescu. Prin cântecul lor, prin măiestria interpretării, cu vocea lor minunată, acompaniate de un taraf de excepţie, au prezentat melodii originale româneşti din Banat, fiind aplaudate la scenă deschisă în nenumărate rânduri”, ne-a spus directorul Casei de Cultură, Ovidiu Ivancea. Atât dansatorii, interpretele de muzică populară cât şi orchestra, au reuşit să impresioneze prin portul popular autentic, prin originalitatea şi autenticitatea celor prezentate, dând dovadă de foarte multă experienţă şi profesionalism. Contrar celor prezentate în ultima perioadă de unele posturi de televiziune, Deta are copii şi tineri minunaţi, cu preocupări deosebite, fiind o mândrie pentru noi toţi, un exemplu demn de urmat pentru cei mici, ambasadori ai oraşului oriunde ar prezenta cântecul şi dânsul bănăţan. Participarea oraşului Deta la Festivalul de la Coştei nu se limitează doar la cele menţionate mai sus. Duminică, în ultima zi a festivalului a avut loc un campionat amical de mini fotbal, un concurs gastronomic si întreceri cu parapanta. Echipa de fotbal din Deta, precum şi echipa de bucătari au reuşit să ne reprezinte cu succes în probele la care au participat. „Tinerii din oraşul nostru, şi nu numai tinerii, toţi cei care au participat la acest festival au reprezentat cu succes si mândrie oraşul Deta”, a mai spus directorul Casei de Cultură, Ovidiu Ivancea.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support