Învăţăm pentru viaţă, nu pentru şcoală!

”Nu vă mândriţi cu predarea unui număr mare de cunoştinţe. Stârniţi numai curiozitatea. Mulţumiţi-vă să deschideţi minţile, nu le supraîncărcaţi. Puneţi în ele scânteia”. (Anatole France)

În luna martie, la Grupul Şcolar „Sf. Nicolae” Deta, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Timiş, s-a derulat programul de formare „Metode şi tehnici interactive de grup”. Cursul a fost conceput, elaborat şi susţinut de prof. Tanko Maria şi prof. Szabo Francisc, formatori ai CCD Timiş. Obiectivul principal a fost formarea abilităţii cadrelor didactice de a proiecta, organiza şi desfăşura activitatea didactică utilizând metode şi tehnici de învăţare interactive, centrate pe elev. Au mai fost organizate astfel de cursuri în oraşul nostru şi anul trecut, însă în acest an, interesul cadrelor didactice a fost parcă mai mare. 100 de cadre didactice (profesori, educatoare şi învăţători) din Deta şi din zonă au absolvit acest program de formare. Cursanţii au fost activi, receptivi, exprimându-şi curiozitatea de a învăţa lucruri noi, de a experimenta şi de a pune în practică-tehnici noi de învăţare. Partea teoretică, îmbinată cu aspectul practic ne-a stârnit interesul. Într-o atmosferă relaxantă, stimulatoare, ne-am pus în valoare capacităţile creative, şi împreună am gândit şi proiectat activităţi didactice utilizând metodele: Ştiu / Vreau să ştiu / Am învăţat; SINELG; Cubul, Ciorchinele, Mozaicul, Turul galeriei, Linia valorilor, şi altele. Prin utilizarea lor, elevul este pus permanent în situaţia de a face, a judeca, a coopera, a da răspunsuri, a avea păreri, a analiza răspunsurile auzite, a ajunge la identificarea răspunsurilor corecte, din care apoi descoperă cunoştinţele noi. Prin îmbinarea armonioasă a metodelor tradiţionale cu cele moderne, cooperante, în cadrul procesului didactic contribuim la eficientizarea învăţării şi totodată la dezvoltarea armonioasă a personalităţii copiilor pe care îi educăm.
Despi Ileana

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support