Pelerinaj ecumenic la mănăstirea Mesici, din Serbia

Data de 19 septembrie 2010, ziua organizării pelerinajului la mănăstirea Mesici, va rămâne în mintea participanţilor drept una dintre cele mai frumoase excursii. Pelerinajul a fost organizat de către domnul Goicov Milutin, preşedintele organizaţiei orăşenesti a Uniunii Sârbilor din România, Filiala Deta şi a presupus vizitarea celei mai vechi mănăstiri sârbeşti de pe teritoriul Republicii Serbia, situată la intrarea în satul Mesici, în apropierea oraşului Vârșeț. După slujbă, participanţii, atât sârbi cât şi români din Deta, s-au bucurat pentru câteva ore de Balul Strugurilor de la Vârșeț, întorcând-se acasă cu sufletul mai curăţ şi cu zâmbetul pe buze.

Mănăstirea ortodoxă sârbă Mesici, fondată în Evul Mediu, a fost extinsă în epoca modernă printr-un turn și un pridvor, baroce, oferind astfel vizitatorilor o inedită combinație, cu adevărat demnă de admiratie. Drumul spre Mesici duce prin Podgoriile Vârșețului, celebre în Banat și în Serbia pentru Banatski Rizling, dar și pentru alte soiuri de vin. Podgoriile sunt bine îngrijite, iar la sârbi, via este intotdeauna întreținută și lucrată. Cine merge la Vârșeț în septembrie, nu trebuie să rateze Balul strugurilor, o serbare populară, cu grătare, vin, şi alte bunătăți bănățene.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support