Pozitie oficiala

Pozitie oficiala

Primarul orasului Deta, domnul Petru Roman, face urmatoarele precizari ca urmare a unei sesizari recente din mediul online:

– La Deta nu exista si nu a existat niciodata un conflict intre etnii: germani, maghiari, bulgari, sarbi si alte comunitati care isi promoveaza traditiile, fiind reprezentate si sprijinite in egala masura.

– Consiliul local al orasului Deta, prin Agenda culturala, aloca in fiecare an bani pentru acoperirea cheltuielilor cu muzica, cheltuieli generate cu ocazia hramurilor bisericilor din Deta si satul Opatita. In aceasta alocare se tine cont de cota procentuala pe care o reprezinta fiecare nationalitate ce convietuieste in Deta.

– In fiecare an, la 26 iulie, de Sf. Ana, biserica romano-catolica din Deta isi serbeaza hramul. Organizarea evenimentelor legate de aceasta sarbatoare in interiorul bisericii revine in exclusivitate preotului romano-catolic din Deta.

– Organizarea evenimentelor culturale din oras a fost intotdeauna independenta de activitatea si afinitatile politice, intrunind de fiecare data acordul Consiliului Local si al reprezentantilor comunitatilor entice.

– In acest an, in urma unei adrese semnate de presedintele Forumului German din Deta, domnul Kirsch Matei, adresa prin care solicita alocarea de sume de bani pentru organizarea Kerweiului, primarul orasului Deta a invitat la discutii pe cei trei presedinti ai etniilor care sunt implicate in organizarea sarbatoririi hramului bisericii romano-catolice, respectiv: domnul Kirsch Matei, domnul Katona Gheorghe si domnul Boboiciov Ioan.

– Primarul, impreuna cu cei trei reprezentanti, au cazut de comun acord asupra urmatoarei variante de program:

 o -defilarea ansamblurilor etnice insotite de fanfara din Recas pe traseul: Sala multifunctionala din parc – Biserica romano-catolica;

 o -participarea impreuna la slujba religioasa;

 o -desfasurarea programului artistic in fata Bisericii romano-catolice;

 o -dupa terminarea programului artistic fiecare isi urmeaza programul dupa cum doreste (germanii la sediul Forumului german din Deta, bulgarii la sediul Uniunii bulgare, maghiarii la Sala multifunctionala din parc);

 o -la desfasurarea acestui program si-a dat acordul si preotul Lokodi Attila;

 o -programul a fost adus si la cunostinta Consiliului Local Deta in cadrul sedintei extraordinare de la inceputul lunii iulie si are avizul acestuia.

– Din pacate se incearca crearea artificiala a unui conflict si amplificarea unei neintelegeri in jurul programului Rugii catolice din acest an.

– Asigurandu-l pe domnul Kirsch Matei de tot respectul nostru, consideram ca neintelegerile pornesc de la Forumul German care se pare ca in acest moment este condus de domnul viceprimar Gerhart Samantu, el fiind cel care se opune deciziilor luate de echipa de organizare.

– Primaria isi anunta inca o data deschiderea pentru stabilirea unui program al rugii acceptat de toate partile, astfel incat micutii artisti din ansamblurile de dansuri sa nu aiba de suferit din cauza organizarii, iar comunitatea sa se bucure de un moment deosebit, asteptat pe intreg parcursul anului.

– Primarul reafirma sustinerea pentru toate comunitatile etnice si religioase din oras.

– Deta va ramane un spatiu al bunei intelegeri si convietuiri intre etnii, in ciuda capriciilor si comportamentului arbitrar al persoanelor care ocupa temporar functii publice si care au intrat deja in campanie electorala anticipata.

Related Post

La mulți ani, România!

La mulți ani, România!

Astăzi gândurile noastre se îndreaptă spre eroii acestui neam. Este ziua în care recunoștiința și…
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support