STOPUL CARDIO-RESPIRATOR (SCR)

Stopul cardio-respirator poate complica orice stare de criză a organismului uman.
Acesta reprezintă cea mai gravă urgenţă şi reclamă o intervenţie promptă. În numai 3-5 minute creierul specific omului (neocortexul) moare instalându-se moartea cerebrală ireversibilă (popular se spune că omul devine ”o legumă”). Serviciile medicale de urgenţă (ambulanţa, smurd-ul, ş.a.) nu reuşesc să ajungă la timp de cele mai multe ori.

Şansa de a supravieţui după SCR este reprezentată de începerea manevrelor de resusucitare în primele două minute de la instalare. Deci, şansa de supravieţuire a unei victime a SCR este resuscitarea cât mai precoce – în primul minut sau maximum primele două minute. Resuscitarea poate fi practicată de orice persoană se află lângă victimă! Şansa de supravieţuire este practic reprezentată de norocul victimei de a avea alături o persoană care ştie să practice o resuscitare eficientă.

Nimeni nu poate fi condamnat că a făcut resuscitare şi nu a reuşit. Toate cadrele medicale ar trebui să ştie să facă resuscitare şi pot fi chiar chestionate dacă nu o fac! SCR se poate instala la un om conştient (care devine imediat inconştient datorită stopului) sau la unul inconştient deja.

Modul de acţiune după modelul ABC l-am prezentat când am vorbit despre leşin. Ştim deci că A-ul înseamnă tragerea capului pe spate (hiperextensie) pentru eliberarea căilor respiratorii, B-ul se referă la respiraţie şi cu metoda ”Priveşte – Ascultă – Simte” (PAS) ne putem da seama dacă victima respiră sau nu, iar C-ul se referă la activitatea cordului (inimii): dacă nu simţim pulsul sau dacă victima nu are nici o mişcare sau tresărire, este deci absolut inertă, putem considera că inima s-a oprit. După ce am constatat lipsa respiraţiei şi/sau a circulaţiei trebuie să sunăm imediat la 112 şi, până sosesc ajutoarele calificate, trebuie să practicăm resuscitarea cardio-respiratorie! Despre tehnicile de resuscitare … în numărul viitor!
Până atunci, Vă doresc sănătate!
Dr. CIF

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support