Tainele reginei Nefertiti  IV

Tainele reginei Nefertiti  IV

”Moștenitoarea aleasă de vază, cea plină de farmec, doamna gingășiei și a dragostei, Stăpâna  Sudului și a Nordului, frumoasă la chip, împodobit cu două panasuri, îndrăgostită de AMON cel viu, regele Soarelui, Marea doamnă soția dintâi a regelui care o iubește în toate dulce vorbitoare care liniștește inima Faraonului, Suverana celor Două Țări măreață prin dragoste, NEFERTITI în veci nepieritoare.”

Iată cum caracterizează egiptologul Robert Cohen pe regina Egiptului Antic. După Cleopatra, Nefertiti a ajuns sa fie regina egipteană cea mai renumita în conștiința occidentală, ca sa fie considerată „cea mai frumoasă femeie din lume”.

În cursul călătoriilor mele prin lume ca medicinist Targu-Mureșean, prima oara m-am întâlnit cu EA la Neues Museum din Berlin. Bustul său realizat din calcar în anul 1347 Î.Hr, considerat o capodoperă a artei egiptene, pentru mine a devenit GIOCONDA (Mona Lisa) lumii antice. Amândouă sunt la fel de celebre și admirate, emanând un aer de frumusețe și mister feminin de neegalat. După atâția ani, cu același surâs fermecător și enigmatic m-a întâmpinat la Muzeul de Egiptologie din Cairo și parcă ar fi vrut să îmi destăinuie despre TAINELE vieții sale. Mi-a mărturisit că alături de faraonul AMENHOTEP, ca și cuplu inseparabil timp de 17 ani (1352-1336 Î.Hr) a domnit în Egiptul antic. La 15 ani și-au unit destinele și au dat viață celor șase fete. Dintre ele, cea mai mică a devenit aleasa inimii faraonului TUTANKHAMON. În cursul domniei sale a efectuat mari reforme politice și religioase promovând cultul monoteist al regelui ATON discului solar. Tot privind-o, parcă am auzit-o spunându-mi:

„Dacă cumva ajungi în legendarul oraș THEBA, pe pereții templelor poți admira BASORELIEFURILE artiștilor noștri care ne-au reprezentat intr-un stil neobișnuit de naturalist și individualizat. Capetele noastre (câteodată și ale fiicelor noastre) ne prezintă călătorind în CARE DE RĂZBOI și chiar SĂRUTÂNDU-NE ÎN PUBLIC. Noi doi am avut o relație romantică autentică, care nu se găsește în general în reprezentările faraonilor. La o vizualizarea mai atentă, pe un basorelief, EU apar luptând cu un dușman în fața regelui soare ATON și purtând coroana faraonului. Astfel de imagini erau în mod tradițional rezervate doar faraonilor, dar iată că am beneficiat și eu de o astfel de reprezentare. Ție ca iubitor de frumos iți recomand cu căldură să vizitezi Valea Regilor, MAUSOLEUL LUI TUTANKHAMON care inițial mi-a fost destinat, pentru ca mai apoi, trupul meu neînsuflețit să fie mutat în spatele unui zid despărțitor unde și astăzi mă odihnesc.”

Da, REGINA MEA FRUMOASĂ am sa trec pe la tine ca sa-ți dăruiesc o ROZĂ ALBĂ, simbol al purității feminine, la fel cum, de 8 martie, dragii mei concetățeni din orașul Deta vor oferi o floare și prețuirea lor nemărginită, reginelor sufletelor lor – mame, soții, fiice, iubite sau prietene. (Libuș Endre)

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support