Unirea principatelor sărbătorită la Deta

Ziua de 24 Ianuarie este momentul în care sărbătorim în fiecare an Unirea Principatelor Române. Moldova si Tara Românească s-au unit la 24 ianuarie 1859 sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Pe această temelie s-a înălţat apoi, întreg edificiul unităţii noastre naţionale, consfinţit în 1918 la Alba Iulia.
Anul acesta, ziua unirii a fost sărbătorită la Deta cu mare fast, printr-un spectacol folcloric extraordinar, de o mare anvergură, organizat de către Primăria și Consiliul Local Deta cât și de Casa de cultură orășenească Deta, care a avut loc în Sala Multifuncțională din parcul orașului, în data de 24 ianuarie, începând cu orele 18.00.
Programul închinat acestei zile a început cu evocarea evenimentului realizat de cinci fete minunate din orașul nostru, după care ne-am putut bucura de formațiile artistice ale Casei de cultură orășenești Deta și anume Formația de dansuri populare românești și Formația de dansuri populare sârbești „Sf.Nikola”, fiecare prezentând câte trei suite de dansuri populare din diferite zone folclorice ale țării noastre. Pe lângă dansurile populare, am putut urmări și alți copii de diferite vârste din Deta, care ne-au prezentat câteva dansuri de societate.
Pentru acestă seară deosebită am avut ca invitați Formatia de muzică populară Proamiciția din Timișoara. Orchestra de muzică populară a fost condusă de profesorul Adrian Scorobete, același care de doi ani de zile conduce orchestra de muzică populară la Zilele orașului. Alături de orchestră au participat interpreți de muzică populară care ne-au încălzit sufletele prin modul lor de interpretare, prin vocea lor și prin ceea ce au transmis prin cânt pentru fiecare din cei prezenți.
Iustina Span a interpretat cântece din zona Ardealului, Luminița Istodor, realizator emisiuni tv la TVT89, a interpretat cântece din zona Olteniei, Codruța Moldovan, director adjunct al Centrului de cultură și artă a județului Timiș, care a prezentat cele două ediții ale Zilelor orașului Deta, prin repertoriul său bogat și bine ales ne-a făcut să ne simțim cu adevărat bănățeni și să nu uităm că „Tot Banatu-i fruncea”. Mariana Susca a interpretat cântece din zona Maramureșului iar Doru Moldovan, o voce superbă specifică zonei pe care a reprezentat-o prin cântec-Ardealul a încântat publicul.
Prezentarea programului a fost realizată de către Diana Tătărușanu. Doresc să mulțumesc tuturor pentru eforturile depuse în realizarea acestui program artistic de amploare, membriilor formațiilor de dansuri, instructorilor, părinților, și tuturor celor care și-au făcut timp să fie alături de noi în această seară minunată. Nimic din cele menționate nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul primarului orașului Deta, Petru Roman, întotdeuna deschis la tot ce înseamnă cultură, sprijind și animând totodată viața culturală din oraș. (OVIDIU IVANCEA-director al Casei de cultură orăsenesti Deta)

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support