Vă salut prieteneşte! Astăzi despre …

Intoxicaţii sau otrăviri
Cu toţii ştim ce înseamnă otrăvirea unei persoane, cum o substanţă dăunătoare pătrunde în organism şi declanşează o serie de efecte negative, fie temporar, fie pentru totdeauna. Însă, câţi dintre noi ştiu să reacţioneze corect în faţa unui caz de otrăvire accidentală sau intenţionată? Înainte de a numi exact paşii pentru acordarea de ajutor unei victime otrăvite, este nevoie să înţelegem care sunt substanţele otrăvitoare pentru organismul uman şi cum acestea pătrund în corpul unei persoane. Printre cele mai cunoscute surse de otrăvire sunt supradozele de medicamente, îngrăşămintele agricole, ciupercile, substanţele folosite la dezinfectări sau deratizări şi, nu în ultimul rând, gazele de sondă, de incendiu sau de spaţiu închis. Aceste substanţe otrăvitoare pot afecta corpul uman atunci când sunt înghiţite, accidental sau intenţionat, când sunt inhalate, când intră în contact cu pielea sau când sunt injectate, în cazul veninului de insecte de exemplu. Semnele generale care indică o persoană otrăvită sunt evidente şi uşor de observat. Ameţeala, durerea de cap, vederea în ceată sau greaţa, sunt printre primele simptome care indică o victimă otrăvită. Salivarea abundentă, dificultatea în vorbire şi la înghiţit, alături de respiraţia întreruptă, chinuită, trag un alt semnal de alarmă cu privire la condiţia persoanei afectate. Dacă bănuiţi că o persoană ar putea fi otrăvită, acordaţi atenţie transpiraţiei, reci sau fierbinţi, apoi palorii pielii, şi mai ales slăbiciunii musculare sau ameţelilor cu uitare a datei prezente sau a locului în care se află.
Cum ajutăm o persoana otrăvită
1. Se va încerca obţinerea şi notarea unui istoric al intoxicării. Se va insista pe aflarea cât mai exactă a: naturii substanţei otrăvitoare, a cantităţii intrate în corp, precum şi a timpului scurs de la otrăvire
2. Se vor alerta imediat Serviciile Medicale de Urgenţă la numărul 112
3. Subiectul inconştient va fi aşezat în poziţia laterală de siguranţă
4. Pentru inconştienţi, se va proceda la ABC (căi respiratorii libere sau nu, respiraţia – prezentă sau nu, activitatea cardiacă – prezentă au nu). În cazul subiecţilor conştienţi se vor observa permanent funcţiile vitale (respiraţia şi pulsul)
5. Ar fi excelent să trimiteţi la spital, odată cu victima, specimene de toxic incriminat sau o cantitate din vărsătură
6. NU încercaţi să provocaţi victimei vărsături; conţinutul acestora poate irita o dată în plus tractul digestiv al victimei sau acestea pot fi inhalate de victimele inconştiente !
7. Se poate încerca diluarea otrăvii prin administrare de apă sau lapte 200 ml (un pahar pentru apă). NU administrati sucuri de fructe sau oţet, decat la subiecţii conştienţi şi fără convulsii.
Pe curând! Dr. CIF

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support