Ziua Naţională sărbătorită la Deta

Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne o pagină sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid. Marea Unire este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.

În oraşul nostru, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită aşa cum se cuvine. Cu acest prilej, miercuri 30.11.2011, începând cu orele 12.00, în sala festivă a Grupului Şcolar „Sfântul Nicolae” a fost organizat un spectacol în care au evoluat copii talentaţi ai oraşului nostru.

Am putut urmări corul şcolii care a interpretat mai multe piese corale, în deschidere fiind Imnul National „Deşteaptă-te Române”. Tabloul unirii de la Alba Iulia, precum şi restul semnificaţiilor istorice, a fost realizat de patru tineri minunaţi. Într-o atmosferă de sărbătoare, am putut asculta si urmări cântece populare, piese folk, dansuri sportive şi de societate, precum şi formaţia de dansuri populare sârbeşti a Casei de cultură orăşeneşti Deta. Joi 01.12.2011 aniversarea Zilei Naţionale a României, a fost organizată de Primăria oraşului Deta şi Casa de cultură orăşenească Deta, la monumentul eroilor din Piaţa Pompierilor.
Deschiderea manifestărilor a fost realizată de primarul Petru Roman, fiind urmată de tedeumul oficiat de protopopul Biserici Ortodoxe Române. Evenimentul a continuat cu o scurtă evocare în care a fost zugrăvită importanta zilei de 1 Decembrie, realizată si expusă de domnişoara Diana Tătăruşanu, după care au fost depuse coroane în cinstea eroilor căzuţi în lupte pentru apărarea patriei, de principalele instituţii si partide politice: Primăria oraşului Deta, Biserica ortodoxă română, Asociaţia veteranilor de război, Poliţia oraşului Deta, Poliţia de frontieră a oraşului Deta, Unitatea de pompieri militari Deta, Secţia de Jandarmi Deta, Grupul Şcolar,,Sf.Nicolae,, Partidul Democrat Liberal, Partidul Social Democrat, Partidul National Liberal, Partidul Conservator, UDMR, Partidul România Mare, UNPR, Uniunea Bulgara, Uniunea Sârbilor, Forumul German, şi consilierul independent Ioţcov Lucian. (Ovidiu Ivancea)

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support