Aniversare jubiliară – 25 ani de la înfiinţarea F.D.G.B – Filiala Deta

O zi deosebită pentru comunitatea germană din Deta, care a sărbătorit 25 de ani de la înfiinţarea F.D.G.B din Deta. Sărbătoarea a început cu o reuniune a membrilor F.D.G.B din Deta, alături de invitaţi de seamă: viceconsulul Germaniei dl. Siegfrid GEILHAUSEN, deputatul F.D.G.R. dl. Ovidiu GANŢ, preşedintele F.D.G. din Banat dl. Ioan FERNBACH, preşedintele F.D.G. din Caraş Severin dl. Erwin Josef ŢIGLA şi primarul oraşului Deta dl. Petru Roman, urmată de un spectacol susținut de ansamblul “Edelweiss” din Deta și formaţiile din Reşiţa, “Banater Bergland Trio”, “Maria si Gorg Gassenheimer” si “Intermezzo”.

Cu ocazia acestei aniversări, Consiliul Local al oraşului Deta şi Primaria au acordat F.D.G.B – Filiala Deta, distincţia “DETA VĂ MULŢUMEŞTE”,pentru merite deosebite în consolidarea dialogului intercultural, protejarea identităţii comunităţii germane şi strângerea relaţiilor acesteia cu societatea civilă şi instituţiile publice ale oraşului Deta. (Preşedinte al F.D.G.B – Filiala Deta Ing. Gerhart Şămanţu)


Petru Roman, primarul orașului Deta: „Vă mulțumesc din suflet domnule Matei Kirsch”

La 85 de ani, domnul Matei Kirsch este un model pentru noi toți. După 35 de ani în care s-a ocupat de Formația civilă de pompieri din Deta, perioadă în care mulți locuitori din oraș pot spune că îi datorează viața, domnul Matei Kirsch a preluat frâiele Forumului German din Deta. Întreaga sa viață a fost un om așezat, decent și gospodar, un om respectat, un cetățean al orașului nostru în fața căruia trebuie să ne scoatem pălăria. Vreau să îi mulțumesc domnului Matei Kirsch, atât în nume personal cât și în calitate de reprezentant al comunității din Deta, pentru tot ce a făcut pentru orașul nostru. El este cel care a avut un rol deciziv în procesul de cedare a clădirii în care funcționează astăzi Centrul Cultural de la Forumul German către administrația locală. I-am mulțumit și atunci și îi mulțumesc și acum. I-am decernat titlul de cetățean de onoare al orașului Deta, va rămâne în continuare președinte de onoare al Forumului, dar am sentimentul că este prea puțin pentru așa un om. Simt că ar fi trebuit să facem mai mult, să ne arătăm recunoștința și mulțumirea pentru acest om de caracter care a slujit o viață întreagă comunitatea din care face parte. Vă mulțumesc din suflet domnule Matei Kirsch și vă doresc să vă dea Dumnezeu o viață cât mai lungă și liniștită să vă puteți bucura de familie și de cei dragi. Sunteți și veți rămâne un exemplu pentru noi toți.” (Petru Roman, primarul orașului Deta)

BIOGRAFIE MATEI KIRSCH:
Născut în 17 decembrie 1930 în orașul Deta, județul Timiș.
Studii:
 • 1937 – 1940 – Școala generală
 • 1941 – 1944 – Gimnaziul
 • 1950 – 1952 – Școala profesională -seral
 • 1960 – 1963 – Liceu –seral
Activitate profesională:
 • 1945 – 1949 – Ucenic vânzător – Ferocom Deta
 • 1949 – 1991 – electrician, șef atelier electric, șef formație pompieri la Fabrica de placaje și furnire Deta.
 • 1955 – 1959 locțiitor șef formație – Formația voluntară de Pompieri a orașului Deta.
 • 1959 – 1993 șef formație -Formația voluntară de Pompieri a orașului Deta.
Distincții:

 • Insigna de fruntaș în Paza contra incendiilor
 • Medalia și insigna de veteran iîn Paza contra incendiilor
 • Cetățean de onoare al orașului Deta

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support