Participare la Lada cu zestre

În această primăvară, Centrul Cultural al orașului Deta, s-a prezentat cu tot ce are mai bun și mai frumos, la Festivalul concurs „Lada cu zestre”, aflat la cea de-a zecea ediție și organizat în acest an în comuna Ghilad.
Îmbarcați în două autobuze și în jur de paisprezece autoturisme, membrii Ansamblurilor de dansuri populare românești, sârbești, maghiare, germane cât și ai Corului mixt, după multe ore de pregătire temeinică, cu emoții dar și cu entuziasm, au plecat să prezinte comisiei de jurizare dansul și cântul specific bănățenilor făloși din zona de câmpie. Centrul Cultural al orașului Deta, a avut onoarea de a deschide Festivalul-concurs, în debut urcând pe scenă Corul mixt, care a interpretat două piese corale din folclor, și-anume „Brâul amestecat” de Pretorian Vlaiculescu și „De-ar fi mândra-n deal la cruce” de Ion Vidu, pe trei voci, sub bagheta domnului profesor Dan Orosan.
Ansamblul de dansuri populare sârbești, grupa mare și grupa mijlocie, i-au încântat pe toți cei prezenți cu suite specifice zonei de câmpie, reprezentative pentru etnia sârbă, coregraful fiind Diana Tătărusanu. Ansamblul de dansuri populare maghiare, a prezentat o coregrafie deosebită pentru „Dansul cu unelte”, coregrafia fiind realizată de către Clara Stanciu și Tifra Iuliana. Ansamblul de dansuri populare germane a venit în fața publicului cu o suită de dansuri populare svăbesti, specifice zonei, coregrafia fiind semnată de Șămanțu Gerhard și Șămanțu Elena. Ansamblul de dansuri populare românești, structurat pe două nivele, tineret și seniori, au cucerit publicul cu suite de dansuri populare specifice Banatului de câmpie, cu coregrafia instructorului-coregraf Voicu Cătalin. La secțiunea soliști dansatori, am avut o pereche de tineri foarte talentați, care au prezentat un dans tigănesc.

Vreau să precizez faptul că, pe scena acestui festival, au urcat din partea orașului Deta peste o sută douăzeci de persoane. Pe lângă artiștii din orașul nostru, în cadrul formațiilor și al corului, activează de asemenea, copii și tineri din comuna Denta și orașul Gătaia. Toți cei care au evoluat pe scena Casei Naționale din Ghilad, au pus în valoare activitatea culturală vastă și variată a Centrului Cultural, aducându-și aportul în păstrarea și promovarea valorilor autentice, fiind,așa cum îmi place să spun, o carte de vizită a orașului Deta. (Ovidiu Ivancea, director, Centrul Cultural al orașului Deta

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support