Proiect IPA lansat la Deta

Primăria oraşului Deta a lansat proiectul “Iluminat verde pentru siguranţa şi sustenabilitatea drumurilor”, proiect finanţat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia. La ceremonia de lansare a proiectului desfășurată la Deta, au participat echipa de proiect din Serbia şi din România, consulul general al Serbiei de la Timişoara, domnul Lazar Manojlovic, alături de primarul oraşului Deta, domnul Petru Roman şi consilierul primarului din Vârșeț, domnul Vladimir Bajic. Prin acest proiect Primăria Deta îşi propune modernizarea sistemelor de iluminat public din oraş prin utilizarea ultimelor tehnologii de iluminare, inclusiv a surselor de energie regenerabilă. În momentul de faţă, pentru iluminatul public, în Deta sunt folosite 600 de becuri clasice cu puterea de 250 – 280 de wati, iar prin proiect se vor monta 50 de stâlpi pe care vor fi montate lămpi cu LED-uri. Acestea din urmă vor fi alimentate cu energie electrică produsă de panouri fotovoltaice prin utilizarea energiei solare. Documentaţia tehnică prevede utilizarea energiei electrice înmagazinate în baterii, dar şi o alimentare alternativă din reţeaua de alimentare existentă pentru orice avarii sau în perioadele de reparaţii. Cu ajutorul investiţiilor realizate în cadrul proiectului Primăria Deta va face o economie de aproximativ 7-10 % din consumul actual de energie electrică folosit pentru iluminatul stradal. Lucrările de instalare a stâlpilor fiind preconizate să înceapă în cea de-a doua parte a anului 2014, cel mai probabil în luna octombrie, după finalizarea achiziţiilor publice. Proiectul are si o componentă educativă deoarece în proiect sunt cuprinse două ateliere de lucru pe tema utilizării energiilor regenerabile, la care vor participa 200 de persoane, în special tineri din Deta şi Vârşeţ. Proiectul european este în valoare totală de 797.067,60 euro, dintre care 342.100 euro pentru partenerul român iar durata de implementare este de 18 luni.

În urma relaţiilor bune de prietenie de zeci de ani cu Serbia, am ajuns astăzi să discutăm lucruri concrete. La Deta vom moderniza iluminatul public prin montarea a 50 de stâlpi cu lumină şi energie solară. Sperăm că după ce va fi implementat proiectul să facem economie, să aducem oamenilor energie verde şi să dezvoltăm turismul in această zonă“, a declarat Petru Roman, primarul oraşului Deta. De cealaltă parte a graniţei, la Vârşeţ, sunt prevăzute alte investiţii. 

Noi, in Vârşeţ vom avea 287 de stâlpi cu lămpi economice. Becurile cu LED sunt mai scumpe şi nu ne-am fi încadrat în buget. Totodată, în Vârşeţ se va achiziţiona şi o cameră cu termoviziune care va folosi la eliberarea certificatelor energetice pentru clădiri“, a declarat Vladimir Bajici, consilier al primarului din  Vârşeţ.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support