Vine Moș Nicolae !

Emoții şi așteptare. Copiii din întreaga lume așteaptă să vină seara de 5 pe 6 decembrie. Micuții își pun cizmulițele, frumos lustruite, în geam. Se vor întreba, în sinea lor, dacă au fost cuminți. Știu că, dacă au fost ascultători, târziu în noapte, atunci când vor visa frumos, Moș Nicolae va veni la ei și le va lăsa în ghetuțe ori cizmulițe dulciuri și alte daruri. Mai știu că dacă au făcut vreo boroboață, au fost leneși ori neascultători vor primi o nuielușă. Câți dintre noi nu am trăit aceste clipe de așteptare, de bucurie la vederea darurilor din ghetuțe? În dimineața de Sf. Nicolae, copiii aleargă la ferestre să vadă ce cadouri au primit. E un obicei vechi, nu numai la români, de a face cadouri în această zi. Spre deosebire de Moș Craciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată. Povestea darurilor împărțite pe furiș în această noapte datează de mulți, mulți ani.

Legende cu Moș Nicolae
Se spune ca însuși Sfântul Nicolae a ajutat trei sărmane fete din orașul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Casa în care trăiau cele trei surori era sărăcăcioasă. Tatăl acestora avea de gând să-și vândă fetele, iar plânsetele și rugămințile fiicelor sale nu l-au înduplecat sub nici o formă. Sfântul Nicolae a aflat despre această nenorocire ce se petrecea nu departe de locuința sa. Noaptea, a venit pe furiș și a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reuşit să se mărite la scurt timp după această întâmplare. Anul următor povestea s-a repetat, iar fata cea mijlocie s-a măritat și ea. În al treile an, a procedat identic și mezina a reușit să se așeze la casa ei.

Moș Nicolae în tradiția populară
În popor se spune ca iarna începe la Sf. Nicolae. Moș Nicolae este bătrân și are barba albă, iar dacă în această zi Moșul iși scutură barba, va ninge. De Sf. Nicolae ziua începe să se mărească, iar țăranii din sate pun crenguțe de pomii fructiferi într-un vas cu apă pentru a înflori de Anul Nou, prilej cu care se prognozează rodul livezilor pentru anul viitor.

Related Post

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support